Növénytermesztés

2019.06.19. 20:36

Érdemes eperfát ültetni

Egyre kevesebb helyen ültetik, pedig igénytelen és jól felhasználható.

Nagyon finom, bár kissé elfeledett gyümölcs

Az eperfa (a Dunántúlon szederfa), latinul Morus, a Magyarországon is gyakori fafaj hétköznapi elnevezése. A fehér eperfa (Morus alba) Kínából, a fekete eperfa (Morus nigra) valószínű, Közép-Ázsiából származik.

Szirupnak, szörpnek

Régebben mindkettő az egész országban, majd minden parasztháznál megtalálható volt, manapság (különösen városi környezetben, hulló termése miatt) kevésbé népszerű.

Termése a faeper vagy eper, egyes vidékeken szeder.

De mit is kezdjünk a terméssel, azon kívül, hogy jóízűen eszegetünk belőle? Az érett eperfa terméséből például remek szirupot, öntetet készíthetünk, melyet palacsintára, jégkrémre, süteményre öntve vagy vízzel felhígítva szörpként is fogyaszthatunk. Egy lábost töltsünk meg eperrel, és két bögre cukorral elkeverve tegyük tűzre. Nem kell víz hozzá, mivel a bogyók amúgy is igen lédúsak. Hagyjuk, hogy csendesen forrjon, közben kóstoljuk meg, hogy elég édes-e. Ha nem, akkor igénynek megfelelően cukrozzuk. Miután kellően elfőtte a levét és besűrűsödött, le kell szűrnünk, és tiszta üvegekbe tölteni. Szárazdunsztba téve hagyjuk, hogy kihűljön.

Hogyan szaporítsuk?

Fásdugvánnyal: februárban vágjunk vesszőket, és rögtön dugdossuk is őket a földbe. Magvetés: az érett bogyókból kiszűrt magokat közvetlen szabadföldbe vethetjük. A csírázás elhúzódhat, a magoknak szükségük lehet hideghatásra. Zölddugvánnyal: nyáron vágjunk róla félig fás hajtásokat, és ezeket duggassuk homokkal kevert, jó vízáteresztő, laza talajba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában