A hős tűzoltók

2019.05.15. 07:00

„Az odafigyelés életet menthet”

Tűzoltásból visszafelé álltak meg, és mentettek életet a miskolci tűzoltók.

Horváth Imre

Szikora Tibor, az életmentő tűzoltók egyike

Fotó: Dojcsák Dávid

Sokan mentek el a földön fekvő idős nő mellett, anélkül, hogy megnézték volna, mi a baja, tudnak-e valamit segíteni. Az életmentő tűzoltó azt mondja, ha van üzenete ennek az esetnek, akkor az az, hogy mindig meg kell nézni a földön fekvő, segítségre szoruló embert, nem szabad elmenni mellette automatikusan azt feltételezve, hogy ittas, vagy majd úgyis segít neki valaki. Az odafigyelés sokszor szó szerint életet menthet.

Égő autóhoz vonultak

Szikora Tibor zászlóssal, a miskolci hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltójával hétfőn beszélgettünk a szombati életmentésről. A zászlós 2001-ben szerelt fel a testülethez, és nagyon szereti ezt a munkát.

– Sokan vagyunk a miskolci igazgatóságon, és országos viszonylatban is nagyon sokat vonulunk, de én így szeretem ezt a munkát. Nagyon önzetlen, összetartó a csapat, a kollégák, a munkán kívül, emberként is számíthatunk egymásra, ami nagyon fontos. Nem is ez az első eset, hogy megálltunk segíteni ott, ahol bajba jutott embert láttunk. Néhány hete például szárazfű-tűz oltásból visszatérve az Újgyőri főtéren álltunk meg egy földön ülő idős férfinél, akihez mentőt hívtunk, neki a lábával volt probléma – meséli.

Az ominózus szombatot felidézve azt mondja, dél környékén érkezett a riasztás, az Őrs utcához vonultak, ahol egy autó égett teljes terjedelmében. Leszakadt a benzintank is, így az égő üzemanyag miatt habbal oltották el a tüzet. Miután elvégezték az utómunkákat elindultak, hogy egy kiesőbb helyen lévő tűzcsapnál, ahol nem akadályozzák a forgalmat, átöblítsék a rendszert, amire a hab használata után szükség van. Diósgyőr felé vették az irányt, ám a Vasgyári piaci buszmegállóhoz érve azt látták, hogy valaki a földön fekszik, többen állnak körülötte, és a mellette guggoló két embernek nagyon riadt az arca.

– Rögtön úgy döntöttünk, hogy megállunk és megnézzük, tudunk-e valamiben segíteni. Amikor odaléptünk még volt légzése a hölgynek, de már nem volt magánál, azt mondták, összeesett. Már stabil oldalfekvésbe helyezték, és mondták, hogy a mentőt is értesítették, így azt gondoltuk, ennél többet mi sem tehetünk, és már majdnem tovább indultunk, amikor észrevettem, hogy baj van.

Szikora Tibor azt mondja, látható jelei voltak, hogy a nő keringése és légzése megáll, hirtelen változott a bőre színe, beesett az arca, elkékültek az ajkai. Azonnal gyanút fogott, odatérdelt, és gyors vizsgálat után észlelte, hogy a nőnek már nincsenek életjelei, így sem légzés, sem pulzus. Ahogy mondja, folyamatosan tanítják, oktatják őket a mentőszolgálat munkatársai, amelynek során nagyon sok hasznos információ birtokába jutnak. Így azt is tudta, hogy azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést, hogy nagyobb esélye legyen a nőnek arra, hogy túlélje a bekövetkezett szívmegállást.

Összehangolt élesztés

– Azonnal tettük a dolgunkat, az egész csapat olyan rutinnal dolgozott össze, mint ha minden nap ezt csinálnánk. Akkor ott senki nem gondolkodott, mindenki csak arra koncentrált, csak az volt a fontos, hogy segíteni tudjunk. A bajtársak segítettek a hátára fordítani a hölgyet, egyikük biztosította a szabad légutakat, volt, aki telefonált, hogy megsürgesse a mentőt, én pedig elkezdtem a mellkaskompressziót. Hála az égnek talán egy másfél perc elteltével már úgy tűnt, életjeleket látok. Kicsit még folytattam, majd megálltam és leellenőriztük: valóban volt újra légzése a hölgynek – mondja a sikeres újraélesztésről.

Ekkor ért oda a mentőautó, a mentők pedig azonnal átvették a beteget, gépre tették, ami megerősítette, hogy már vannak életjelek. A tűzoltók végig segédkeztek a mentőbe helyezésnél, tartották az infúziót, amire csak szükség volt, amíg stabilizálták a nő állapotát, és elszállította a mentő. A zászlós azt meséli, a laktanyába visszatérve is tele volt még mindegyikük adrenalinnal, nagyon feldobta őket az életmentés, minden kollégája gratulált neki, a vállát veregették. A felettesei, többi kollégája is felhívták már azóta, hogy gratuláljanak, ami nagyon jólesik számára.

Nagyszerű érzés

– Soha nem csináltam még ilyet, ez az első alkalom, hogy valakinek ilyen módon sikerült megmenteni az életét, és meg kell mondjam, nagyon jó érzéssel tölt el, ez egy nagyszerű, felemelő érzés. A kollégáimmal együtt felépülést kívánunk a hölgynek, gyógyuljon meg teljesen! Az embereknek pedig azt üzenem: ne féljenek odamenni, segíteni ilyen helyzetben, ez egy nagyon fontos dolog! Meg kell tennünk, amit tudunk bajba került embertársainkért… – tette hozzá Szikora Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában