Alkotói Díj

2021.11.28. 07:00

Majka: „Ez az egyik legkedvesebb, legszebb és a legnehezebb díj, amit kaptam”

Majka szívéhez közel álló a díj, mert büszkeséggel tölti el, hogy abban a megyében kapta, ahol a szülővárosa van.

Nagy-Hankó Krisztina

20211119 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat díjátadó ünnepséget tartott a Megyeháza dísztermében. képen: Majoros Péter (Majka) műsorvezető, zenész

Fotó: Ádám János

Átvette a napokban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat által idén odaítélt Alkotói Díját Majoros Péter.

Majka ózdi származású előadóművész. Országos ismertségét műsorvezetőként, színészként, zenei előadóként és dalszövegíróként alapozta meg. Hét kislemeze és öt albuma jelent meg, amiből kettő az aranylemez minősítésig jutott. Számos könnyűzenei és televíziós kitüntetés tulajdonosa, eddig két alkalommal ítélték meg számára a hanglemezkiadás legrangosabb hazai elismerését, a Fonogram díjat. Az évek során megannyi műfajrekord kötődik a nevéhez, legnépszerűbb slágerei egyenként a 60 milliós megtekintést is megközelítik az ismert videómegosztó portálon. Telt házas koncertjeivel, jegyeladási csúcsaival jelenleg a legnépszerűbb magyar zenészek egyike. Egyedi, kendőzetlen stílusával, színpadi karizmájával és utánozhatatlan hangzásvilágával a magyar szórakoztatóipar megkerülhetetlen alakja. Személyiségfejlődésében óriási szerepet játszottak gyökerei – ezt mindig büszkén vállalta a nyilvánosság előtt. „Ózdról elhozhatod az embert, de Ózdot az emberből sose hozhatod el!” – írta önéletrajzi könyvében. Karrierjét önállóan építette fel, nem titkolva, hogy a kezdeti útkeresést és kilengéseket követően végül teljes életmódváltással vált felelős közszereplővé és családapává. Majka munkásságával hozzájárult a megye hírének öregbítéséhez, kulturális örökségének továbbviteléhez. A helyből elszármazott művészek egyik legismertebb képviselője, az identitástudat karizmatikus szószólója.

Messze ez a legkedvesebb díj számára azok közül, amelyeket eddig kapott. Az ember a saját hazájában nem lehet próféta, és nehéz olyat alkotni, amivel a saját környezetében élők elismerését ki lehet vívni – mondta Majoros Péter. Hozzátette: ezért arra többszörösen büszke, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye érdemesnek tartotta őt erre a díjra. Sok munka van azért abban, hogy itt lehet. De nem gondolta, hogy valaha úgy vesz át kitüntetést egy gyönyörű díszteremben, hogy közben vonósnégyes fog muzsikálni. Azon túl pedig az elmúlt húsz évre visszatekintve ez az egyik legkedvesebb, legszebb és a legnehezebb díj, amit kapott – mondta nevetve a zenész. Hiszen a bronzból készült szobornak – egy kéz, amely egy mikrofont tart – jelentős súlya van, bár az eszmei értéke nem a súlyából adódik.

Mindig is hangos volt

Amikor a díjátadón elhangzott méltatásban meghallotta azt a mondatot, amelyet tőle idéztek, és szülővárosáról, Ózdról szól, elmosolyodott. Élete felét ott töltötte. Most 42 éves, és 21 évesen jött el onnan – emlékeztetett rá Majka. Az ember a mentalitását, az értékeit, az élethez való hozzáállását ott tanulja meg, ahol gyermekkorában és fiatalon él. Mindent ott tanult meg és onnan hozott. Az első 21 év nagyon fontos része volt az életének, és mindig is olyan hangos „tráknak” tartotta magát, mint amilyennek jellemzik néha a borsodiakat – fogalmazott. Fontos az, hogy az ember honnan jött, de ezt a mondatot közhelyesnek és nem feltétlenül igaznak gondolja. Inkább azt szeretné hangsúlyozni, hogy senki ne felejtse el azokat az értékeket, amelyeket gyermekkorában megtanult, és később, esetleg egy másfajta életben kamatoztassa. Erre példa az ő második 21 éve, amelyet már a nyilvánosság előtt, a médiában és különböző színpadokon előadóként élt. Ezt pedig mindenféle fórumon, mindig hangoztatja is.

(A borítóképen: Majka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!