Lemezajánló

2021.04.03. 14:30

Van minden a Z!ENEMi új albumán, mint a tökös-mákos rétesben

Április 2-án megjelent a népszerű miskolci Z!ENEMi zenekar második albuma, A Második eljövetel címmel.

Bukovenszki-Nagy Eszter

A lemezmegjelenés apropóján egy rövid interjút készítettünk a zenekarral.

– Mennyi idő alatt és hogyan készült az új album?

– A zenekar a lemezt még 2019 végén kezdte el írni és 2020 tavaszára tulajdonképp már össze is állt a 10 dal túlnyomó része. Az első covid-hullám azonban telibeverte a terveket, de nyáron folytatódhatott a munka, sőt mi több, a hullámok közti Balaton-parti fröccsözés szünetében született az ötlet, hogy legyen a lemez címe Második eljövetel, ha már második, ugye – kezdte Szvoboda László, a zenekar gitárosa. – A felvételek Miskolcon készültek a HangArt stúdióban, Károly Tamás és Marscalkó Kristóf kezei alatt, a keverést Csobánczi Peti végezte Kőbányán és Londonban a TrasHill stúdióban. Az intro és az outro pedig Egerben készült a székesegyházban. Na jó, ez utóbbi nem igaz, mert Szvob öccsénél.

– Hány dal kapott helyet a lemezen?

– Ahogy az introban is elhangzik 10 mennyei kinyilatkoztatás kapott helyet a lemezen, meg egy Könyörögjünk! című intró és egy Ámen. című outro.

– Van-e valami különlegessége?

– A Király című dalunk miatt blaszfémiával és istentagadással vádoltak minket, ilyen még sosem történt. Viszont azt fontos látni, hogy mindennek semmi köze a blaszfémiához. Ez csak játék, szatíra, tréfa, a Teremtőnek pedig biztosan van humorérzéke, elég csak megnézni a kacsacsőrű emlőst – hogy Kevin Smith-t idézzük.

– Mik a dalok fő témái? Mik foglalkoztatnak benneteket most?

– Sokfélék, mert sok dolog foglalkoztat minket. Vannak könnyebb dalok, mint a Szar, szappan, szalámi, vagy a Még! Még!, utóbbi Juró egy koncertes csajozós napját meséli, de ahogyan az előző lemezen, ezen is vannak, közéleti reflexiók, mint a Te vagy az! vagy éppen az Utolsó napok. Sokféle, ahogyan a zene is az. Reagge-től, a funkon át a punkig, metálig, minden van benne, mint a tökös-mákos rétesben.

– Hogyan írtátok a dalokat?

– Sokféleképp. Vannak olyanok, amik egy-egy zenei téma alapján próbatermi dzsemmelésből születtek, de van olyan is, aminek a zenéjét megírta például kompletten Krisz, aztán csak szerkesztettünk rajta kicsit, éneket, szöveget tettünk hozzá és kész. Más dalt meg Szvob hozott szinte készen. Aztán van olyan, miben két vendég MC is szerepel, Turan Khan az NKS-ből, Konyak (Feci) az Ultimate Chawoke-ból, az ő szövegeiket nyilván ők rakták le és nagy örömünkre elfogadta a felkérésünket Epres Attila színművész úr, aki a Te vagy az! című dalban egy Ady idézettel működik közre. Az tényleg hátborzongatóan jó lett.

– Hozott-e változást a lemezírásba a pandémia?

– Persze, lassabb lett, meg idegesítőbb. De amikor próbálni tudtunk, ment minden, mint a karikacsapás. Az első hullám kicsit megakasztotta a folyamatokat, de mikor újra tudtunk próbálni, belehúztunk és jó lett.

– Melyik dal a zenekar kedvence, ha van ilyen, és miért?

– Mi mind a 10-et imádjuk. A kérdés az, hogy a közönség melyiket fogja szeretni. Néhányat már kipróbáltunk koncerteken 2020-ban, azon az ötön kb, ami volt. Azokat nagyon bírták.

– Mi a kedvenc sztoritok vagy emlékezetes pillanatotok, ami a lemezhez kapcsolódik?

– Talán a Király születése a legviccesebb. A zenekar valahol az alföldön játszott, aztán a tagok segítettek a helyieknek gyümölcslevet, meg gyógynövényeket pakolni, ettől elfáradtak és aludtak a buszban, csak Szvob és Juró voltak ébren, meg Lajos, de ő vezetett, neki muszáj volt. A két éber arról beszélgetett, hogy milyen érdekes, hogy ha megöltek egy híres rappert, mint például 2pac-ot, vagy Notorioust-t, sokkal jobban elkezdték venni a lemezeiket. Aztán arra jutottak, hogy a Biblia sikerének is ez lehet a titka: megölték az MC-t. Ebből a gondolatmenetből született A Király szövege, amit már útközben a buszban elkezdtek összerakni és ebből született a dal.

Z!ENEMi: A Második eljövetel (2021)

1. Könyörögjünk! /eljövetel/

2. Kezek

3. A Király

4. Szar, szappan, szalámi

5. Mennyit ér

6. CsopiGari (feat. Turan Khan /NKS/ & Konyak /UC/)

7. Te vagy az!

8. Soha

9. Még! Még!

10. Munkásököl

11. Az utolsó napok

12. Ámen. /elmenetel/

A lemez elérhető:

SPOTIFY

https://open.spotify.com/album/4FWchPAr4cP0S7GmqgA8JC?si=6mw8MRXdT16xZzvRQZwH0g

YOUTUBE MUSIC

https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_ldCOPrlqjGunUk-TtuJ5VFv4cwjA-8jy8&feature=share

APPLE MUSICAPPLE MUSIC

https://music.apple.com/hu/album/a-m%C3%A1sodik-elj%C3%B6vetel/1561105140?l=hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!