tehetséggondozó program

2020.07.21. 20:00

Borsodból betörni a poppiacra?

Az elhivatottság mellett a poppiaci siker szerencse vagy ráérzés kérdése is.

Pap Gyula

XIX. Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa Döntőjének megnyitó ünnepsége. Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány közös szervezésű tornája. Idén tizennégy országból és hat magyarországi intézményből érkeznek az állami gondoskodásban élő gyerekek, akiknek az ötnapos esemény mottója több, egy mondatnál: „Labdarúgás, a közös otthonunk!”. Pataky Attila és Gömöry Zsolt az EDDA MŰVEK-ből. 20190729 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Forrás: MW

Fotó: Bús Csaba

Hamarosan a Helynekem Kulturális tér és Szórakozóhely lesz az Öröm a Zene tehetséggondozó program miskolci állomása. A zenei tehetségkutatóra helyi amatőr zenekarok jelentkezhetnek július 24-ig, a nyertes pedig bekerül az országos döntőbe, ahol többek között stúdióidőt, fesztiválon és koncerten való fellépési lehetőséget, több médiában megjelenő bemutatkozó interjút és Helynekem belépőket is nyerhetnek. A döntőben 3 millió forint a fődíj, ráadásul az első helyezett az itt kapott díjakon kívül felléphet a 2020-as Hangfoglaló Magyarország Tehetségkutató döntőjében is Budapesten, október elején – adtuk hírül.

Szurkoljunk együtt!

A nyilvános eseményt július 31-én rendezik a Helynekemben, az ingyenes rendezvényre a közönséget is várják, ahol bárki szurkolhat és bulizhat egy jót. A délelőtt 10 órától induló programban a jelentkezőknek három saját dalt kell bemutatniuk, amiket az öttagú zsűri hangszeres tudás, szöveg, mondanivaló, egyediség, színpadi összkép alapján értékel.

Ebből az alkalomból tettük fel a kérdést szakmabelieknek: Könnyű-e Borsodból betörni a poppiacra? A Helynekemben a rendezvényszervezés, a koncertek színpadra állítása szempontjából mindig is az volt a cél, hogy színes pop-rock érzéssel élvezhető koncertnaptárat tudjunk a közönségnek kínálni – tudjuk meg Hankó Vanda programmenedzsertől.

Mindemellett nagyon fontosnak tartom az induló előadók támogatását és mint helyi klub „magunkénak érzem” városunk zenekarait, zenészeit. A legegyértelműbb lehetőség nálunk az évente megrendezésre kerülő tehetségkutató ez a lehetőség szakmailag és az elnyerhető fellépési lehetőségek, stúdió idő szempontjából is kiváló. Minden nyáron útjára indítjuk a Helynekem Terasz akusztikus koncert sorozatot, ami a közönség számára való bemutatkozásra remek lehetőség. Ha előzenekari lehetőség adódik a már ismert nagy közönséggel rendelkező zenekarok előtt, szeretettel ajánlom a helyi zenekarokat. A Helynekem szervezett már számos szabadtéri rendezvényt, például legutóbb a RádióM-mel közös Pont Party, ahol természetesen miskolci zenekar is helyet kapott a színpadon, a SteelO. Szerencsére van pozitív nagyon sikeres példánk a Bohemian Betyarsos srácoknak vagy a Paddynek sikerült betörni, nem is akárhogy! Ha igaziból szól a rock&roll borsodból is elérhet ha nem is bárhova, de kicsiny hazánkba biztosan tud közönséget megszólítani. Az elhivatottság mellett természetesen a poppiac szerencse vagy valamiféle ráérzés kérdése is.

Észak- Magyarország: Betörés…

Az Edda hetvenes évek végi berobbanása máig páratlan karriertörténet – idézi fel Hímer Bertalan Paya könnyűzenei szakíró, a Rockinform magazin egykori főszerkesztője. Erre Miskolcról az óta sem volt példa. Az országosan sikeressé vált csapatok között említhetjük még a Swettert, a Bíborszélt, a Holdviolát, Paddy and the Rats-et, a Bohemian Betyars-t, de ők sem tudtak olyan átütő, generációs elfogadottságot produkálni – sorolja.

Kettős a dolog, az Edda idejében kevesebb zenekar volt, de a vidék jóval elszigeteltebb, hátrányosabb helyzetben volt. Talán a két kezünkön meg tudnánk számolni az abban az időszakban vidékről országos szintre került zenekarokat. Napjainkban ez másként működik, az internet világában jóval több a lehetőség, viszont a dömping is nagyobb. De tény, hogy már nincs az a nagy különbség a vidéki és a fővárosi zenekarok lehetőségei között – ismerteti a szakíró.

A XXI. század kínálta technikai, kommunikációs lehetőségek felgyorsították a folyamatot, némi szerencsével hamarabb lehet sikeres akár egy miskolci zenekar is, mint mondjuk harminc-negyven évvel ezelőtt. A kitartó, tudatos munka – ami az Eddánál is meghatározó volt- ma is elengedhetetlen. E nélkül tényleg csak nagy mázlival lehet a köztudatba kerülni. Szerencsére, napjainkban a tehetségkutatók – főleg nem a televíziós sorozatokra gondolok – egyre több és nagyobb lehetőségeket kínálnak. Ilyen az Öröm a zene tehetségkutató sorozat vagy a Nagy-szín-pad produkciója, melyben például a Bohemian Betyars vált sikeressé Miskolcról. Tény, hogy még mindig a rádiós és televíziós szereplésekkel lehet közelebb kerülni a sikerhez, Magyarországon viszont a média elég mostohán bánik a tehetségekkel.

Ha négy csapatot kéne említenem, akik manapság Miskolcról kezdik elérni az országos szintet, akkor az a Z.Enemi, a Sky Fanatic, a Sign és a Jockey Jokers lenne – fejti ki Paya.

(A borítóképen: Az Edda volt Borsod nagy exportcikke)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!