Elismerés

2020.03.04. 09:00

Taroltak a megyei zenészek

Az Artisjus szerzői egyesület 20. alkalommal adta át az Artisjus-díjakat hétfő délután a fővárosban.

Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló kortárs zene­szerzőkre és szövegírókra, a sikeres zenei produkciókra és az ezekbe fektetett szerzői munkára. Az elismerés presztízsét növeli, hogy a pályatársak ítélik azokat oda a kitüntetett művészeknek. A hét értékelt kategóriában idén három díjazott is Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből került ki. A harminc évnél fiatalabb könnyűzenei alkotók közül a tiszaújvárosi gyökerekkel rendelkező Antares zenekar és a mezőkövesdi Tálas Áron is Junior Artisjus-díjat kapott, míg Niczky Géza sátoraljaújhelyi művész pedig az év nóta­szerzője díjat vehette át.

Elismerő szavak

A négy fiatal zenetanárból alakult Antares zenekar 2018 végén kezdte működését, miután közel kétévnyi próbatermi munka után egy klubkoncerten léptek a közönség elé először. Kolosai Ferenc énekes-basszusgitáros, Kovács Botond gitáros, Dér Dávid billentyűs és Pap Dávid dobos zenéjében a rock, funk, soul, metál, dzsessz, hiphop és pop műfajok keverednek.

„Zeneiségük és magabiztos hangszerjátékuk kiváló stílus­érzékkel, a formák újragondolásának kellő bátorságával párosul” – méltatta a fiatal szerzők munkáját Both Miklós kétszeres Fonogram-díjas és Budai-díjas zeneszerző, előadóművész.

Tálas Áron – aki szintén Junior Artisjus-díjat nyert – háromszoros Gramofon-díjas előadóművész-zeneszerző. Tevékenysége, sikerei a magyar dzsessz fiatalabb korosztályának példaképévé avatták a 29 éves zenészt. „Korosztályának egyik legérdekesebb egyénisége, aki szerint a dzsessz egy önképző szakkör” – mondta el indoklásában Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke.

Az év magyarnóta-szerzője Niczky Géza lett. Több mint négyszáz magyar nóta, valamint több száz popdal zenéjét, szövegét írta meg, hat verseskötete jelent meg. Szerzeményeit rendszeresen játssza a Dankó rádió és más rádiók, tévés kívánságműsorok. A sátoraljaújhelyi születésű művész egész életében hű maradt a településhez, a város köztiszteletben álló polgára. Ő szerezte a zenéjét és a szövegét Zemplén megye himnuszának is, melynek szövegrészletét a Legyesbényei Kőkönyvtár gránitalapjaira is rávésték.

Hallgasd meg Zemplén megye himnuszát!

(A borítóképen: Az Antares a színpadon a díjátadón | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!