Filmajánló

2020.02.06. 20:30

Harcolni az igazunkért

Csütörtöktől vetítik a hazai mozik a Béres Józsefről szóló filmet.

Gáspár Tibor A feltaláló című filmben

Forrás: Pannonia Entertainment

A feltaláló története ma is aktuális, hiszen a kreatív elméknek, a más utakat járóknak mindig meg kellett küzdeniük a hatalommal, a hivatalokkal, némelyeknek még a saját családjukkal is, hogy elérjék álmaikat, megvalósítsák céljaikat. Mindig harcolni kell az igazunkért, így tette ezt Béres József is. Ezt Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színész, a Miskolci Nemzeti Színház tagja mondja.

Megszólalásának apropója, hogy ő játssza a főszerepet a Gyöngyössy Bence rendezésében készült életrajzi drámában.

Nem volt kérdés a szerep

Mától vetítik a hazai filmszínházak a Béres Csepp megszületésének izgalmas történetét és dr. Béres József kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő, hatvanas–hetvenes években vívott harcát bemutató, A feltaláló című alkotást. Az első perctől nem volt kétséges, hogy Béres József szerepét Gáspár Tibor alakítja majd – casting nélkül választották ki, már a forgatókönyv írása közben is neki szánták a főszerepet.

Béres József 1920-ban született Záhonyban. Agrármérnöki diplomáját 1965-ben, doktori címét 1968-ban szerezte. Laboratóriumi kutatóként felfedezte, hogy a növények számos betegségét a létezésükhöz alapvetően szükséges nyomelemek hiánya okozza, ezek pótlásával a tünetek orvosolhatók. Felismerését továbbgondolva ráébredt, hogy ez az elv az állatoknál, sőt az embereknél is igaz lehet. Hosszas kísérletezés után, 1972-ben alkotta meg legendás készítményét, a Béres Cseppet, amelyet először saját magán próbált ki, majd súlyos beteg húgának is adott belőle. A szocialista hatalom minden eszközt bevetett, hogy megtörje népszerűségét, és megakadályozza a készítmény terjedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!