Koncertajánló

2020.01.07. 19:00

Improvizációs dalkísérlettel debütál a Diabolus In Musica Miskolcon

Az Ørdøg zenekar akusztikus „vadhajtása” a miskolci Cornerben lép fel január 11-én szombaton.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Diabolus In Musica

Fotó: Magyar Dániel

Az Ørdøg zenekar 2014-ben alakult a Superbutt klasszikus felállásának tagjaiból. Az első nagylemez, a Tíz fekete dal 2014 decemberében jelent meg, a második nagylemez, a Sötétanyag pedig 2017 februárjában látott napvilágot.

Az Ørdøg zenéje számomra egy hatalmas űrt töltött be a magyar underground zenei életben. Az igényesen felépített dalokban a kaotikus, zúzós, feszes, de inkább dallamos riffek váltakoznak, és ami a lényeg, hogy nem lehet elsiklani a szövegek felett. Szinte már a költőiség határát feszegetik a gyakran lírai dalszövegek, rengeteg irodalmi allúzióval megfűszerezve, amitől olyan érdekes ízt kapnak a dalok, ami igazán különlegessé teszi a bandát és megkülönbözteti a többi magyar zenekartól. No meg persze iszonyatosan tetszik is, hiszen a remek rock zene mellett egy magasabb színvonalat, mondanivalót, kultúrát képviselnek a szövegvilágukkal. Ennek az egyik legjobb példája a Keringő című dal (ami egyébként személyes kedvencem, és mióta írom ezt a beharangozót, ki sem került a lejátszóból…).

Némelyik dal pedig akusztikus verzióért kiáltott, ahogyan egy korábbi interjúban fogalmaztak a srácok, így egy véletlennek köszönhetően született meg az akusztikus felállás alig egy éve.

– A hangos Ørdøggel többször is, a Diabolus In Musicával, az akusztikus vadhajtással viszont még soha nem voltunk Miskolcon, sőt, a környékén se nagyon. Persze ez nem is csoda, hiszen ez a projekt épp csak egy éves. Igaz, először még 2018 nyarán állt össze egy könyvbemutatón három dalra, de aztán megtetszett, és mára tulajdonképpen önálló produkció lett belőle – mesélte Vörös András énekes a BOON-nak. – Sem a tagság, sem a műsor nem ugyanaz, mint a hangos koncerteken, és bár a kötelező Ørdøg-dalok elhangzanak áthangszerelt verzióban, van egy csomó más is. Ahogy mondani szoktuk: Ørdøg-dalok és más dalok, olyanok, amiket máskor másképp játszunk, és olyanok, amiket máskor nem játszunk sehogy – tette hozzá Andris.

Ízelítőül a Diabolus In Musica első hivatalos klipje, mely nemrég debütált:

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy készülnek-e valamivel a borsodi közönségnek, amire így felelt a frontember:

– Igen, újdonság is lesz, nem csak azért, mert a miskolci közönségnek az egész dolog új, hanem azért, mert debütál majd valami, ami eddig nem volt: félig dal, félig improvizáció, elég nehéz körülírni, hogy micsoda pontosan, szóval inkább gyertek el, és nézzétek meg! – invitálta titokzatosan Andris a miskolciakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!