le az eldobható műanyaggal!

2019.12.18. 13:59

A műanyag zacskók betiltásáért küzdenek zenekarok

A PASO és a Kaukázus közös koncertje teljes egészében a környezetvédelemről szól.

Fotó: Imre Barta

F@ck Plastic Waste Karnevál néven közös koncertet ad a Kaukázus és a Pannonia Allstars Ska Orchestra február 28-án Budapesten, a Barba Negra Music Clubban, ahol a Greenpeace aktivistái is jelen lesznek. Az este a szórakozás mellett a környezettudatosságról szól, és a fő üzenete: le az eldobható műanyaggal!

„Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, aminek körülbelül a fele egyszer használatos műanyag” – mondja Simon Gergely, a közép-kelet-európai Greenpeace vegyi szakértője.

„Sajnos, hazánkban sem csökken az eldobható műanyagok felhasználása, és a az újrafeldolgozás aránya is elszomorítóan alacsony. Az egyszer használatos műanyagokat pár percig használjuk, majd szemét lesz belőlük, pedig a lebomlásukhoz gyakran több száz év sem elegendő.”

Percenként egy kamionnyi műanyag ömlik a tengereinkbe, az óceánok élővilágát Magyarországnál akár 27-szer nagyobb szemétszigetek teszik tönkre. A hulladék 80 százaléka a szárazföldek belsejéből kerül a tengerekbe, csak a Duna naponta 4,2 tonna műanyag hulladékot szállít a Fekete-tengerbe. A hazai halastavak, valamint a Duna és a Tisza is szennyezett mikroműanyagokkal.

Ezek az apró műanyag darabok bekerülnek a táplálékláncba – többek között az emberi szervezetbe is például a csapvízzel, palackozott ásványvizekkel.

Az eddig megtermelt műanyag tizedét sem hasznosítottuk újra, így az újrafeldolgozás önmagában nem megoldás.

„Átfogó tilalmakra, korlátozásokra van szükség” – tette hozzá Gergely. Már közel 230 ezer ember támogatta itthon is a Greenpeace petícióját (greenpeace.hu/stopmuanyag) a műanyag zacskók betiltásáért. Ahogy azt már számos ország megtette, Magyarországon is itt az ideje az egyszer használatos műanyagok korlátozásának.

A kezdeményezés mellé odaállt a Kaukázus és a Pannonia Allstars Ska Orchestra oly módon, hogy a február 28-i, budapesti koncertjük teljes egészében a környezetvédelemről szól. A Greenpeace aktivistái kitelepülnek a Barba Negra Music Clubba, ahol környezetkímélő használati tárgyakat mutatnak be, látványos installációval hívják fel a figyelmet a fontos ügyre, és természetesen re-poharakban történik a pultoknál a kiszolgálás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!