Nekrológ

2022.11.22. 10:52

Mezey György búcsúja Mészöly Kálmántól: ő volt a főnök

Társak voltunk, ami többet jelentett haverságnál vagy barátságnál. Mindent megoldottunk - írja az Origon megjelent megható írásában az utolsó vb-re jutott magyar válogatott kapitánya az 1982-es közös munkáról.

Nyolcvanegy éves korában 2022. november 21-én elhunyt Mészöly Kálmán válogatott labdarúgó, edző, aki játékosként 61-szer ölthette magára a címeres mezt, szövetségi kapitányként pedig 1982-ben kivezette a válogatottat a világbajnokságra. A felvétel Budapesten készült 2018. június 19-én a díszpolgári címmel kitüntetett Mészöly Kálmánról a Fõvárosi Közgyűlés ünnepi ülésén az Újvárosháza dísztermében

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Mezey György és Mészöly Kálmán közösen irányították azt a magyar labdarúgó-válogatottat, amely kijutott az 1982-es spanyolországi világbajnokságra. Minden idők egyik legjobb magyar edzőjétől és futballistájától búcsúzik most el az utóbbi 30 év legnagyobb magyar edzője - írja az Origo. 

Elmentél Kálmán.

Talán az utolsó magyar futballzseni volt, aki megjelenítette a magyarok futballtörténelmének valamennyi hagyományát: játékában, futballtudásban, életvitelében, magatartásában, edzői munkásságában. Nem voltam sem a haverja, sem a barátja, mégis, igen szoros volt kapcsolatunk. Neki Farkas János volt legszeretettebb haverja. Minden összefűzte őket.

Farkas János visszavonulása után egy, a Velencei-tó melletti község kiscsapatánál edzősködött. Ott voltam a tárgyalásnál, amikor megfűzte Kálmánt egy sör mellett: „Játszunk már egy edzőmeccset." Mészöly nehezen állt rá a haveri alkura. Farkas ekkor furcsa mondattal állt elő: Mondd, Kálmán, mezcsere lesz?" 

Mészöly ekkor nagyon megharagudott a legjobb barátjára.

 Komolyan vette Farkas poénkodását. El is küldte Jancsit melegebb éghajlatra. De azért a meccset lejátszottuk, az utókor ezt felkészülési mérkőzésként dokumentálja.

Én Mészöly Kálmán társa voltam, ami olykor többet jelentett, mint egy haverság, vagy barátság. Társa voltam a legnagyobb edzői kihívás megvalósításában. Azt a feladatot kaptuk, hogy Magyarország válogatottját juttassuk ki az 1982-es spanyolországi világbajnokságra.

Mészöly Kálmán óriási futballista volt. Olyan tökéletes teljes csűdöt, amellyel mindkét szélre váltott súlypontot, senkitől sem láttam. Szinte csengve pattant rüsztjeiről a labda tisztán, pontosan. A fejesei? Csanádi Árpád könyveibe illő tanulmányok szintjén hajtotta ezeket végre. Talán a Népsportos szakíró, a szintén egykori futballista, Németh Gyula szüleménye volt a "Szőke Szikla" jelző. Pedig nem emlékszem egyetlen vad, durva szerelésére sem. Belső védőként is mindig elegáns, pedáns, tiszta ütközésekre törekedett, magasban pedig a légtér ura volt. 

Edzői, kapitányi munkájában is a csodálatos tradícióinkat követte. Hanghordozásában, felindulásaiban régi nagyjaink tiszteletét örökítette meg.

Talán a legnagyobb hatást Illovszky Rudi bácsi tette rá. Őt szerette a legjobban valamennyi mestere közül. Igaza volt. Ez a szűkszavú, egyenes ember rendkívüli érzékű és tudású edző volt.

Hétköznapi viselkedésében is a tiszteletet parancsoló magyar hagyományokat folytatta. Segített mindenkin. Emlékszem, egyszer a közös irodánkban ültem, amikor zaklatottan telefonált: "Sokan vannak Gyuri?" Odakint, az előtérben több tucatnyian ülve várták kéréseikkel Mészölyt azok, akik tőle reméltek segítséget, útbaigazítást. Igyekezett helytállni, de mindet lehetetlen dolog volt teljesíteni.

Mindig tudtunk egymásról mindent. Ellenfélként először egy BVSC - Budafok mérkőzésen, négyezer néző előtt a Szőnyi úton találkoztunk. Edzőként csaptunk össze. Akkor egy-egy húzásommal (elsősorban a letámadással) megleptem, talán ekkor érlelődött meg benne a közös munka gondolata. Jártuk útjainkat, majd amikor az MTK-nál befejeztem a munkát, éppen Újvári Sándor megyei tanácselnök invitált Zalaegerszegre edzőnek. És ekkor jött Kálmán telefonja:

Gyuri, gyere mellém edzőnek a válogatotthoz! Kapitány leszek, ki kell jutnunk a spanyolországi vb-re!

Nagyon boldog lettem. Tanulni akartam, mert úgy éreztem, ez még kevés, ami bennem van, Kálmán mindent tudott a magyar és a nemzetközi futballról. Egy percig sem haboztam. Igent mondtam a hívó szóra. Így lettem edzője a magyar válogatottnak.

Most, hogy meghalt, tódulnak elő a közös munka történései. Ő dirigált, ő volt a főnök és ezt teljes mértékben elfogadtam. Ha kikérte véleményem, elmondtam, de csak ritkán kezdeményeztem. 

Remek érzékkel irányított, rutinosan döntött a legkényesebb kérdésekben is. 

A nagy elődök, Illovszky, Baróti mintája alapján. Jöttek a mérkőzések, de a középpontban a vb-selejtezők sikeres megvívása állt. A feladat megoldása szinte lehetetlennek tűnt. Anglia, Románia, Norvégia, Svájc, Magyarország. Ez volt a csoportbeosztás. Úgy jártunk a Wembleybe ellenfélnézőbe Kálmánnal, mintha hazajárnánk. Az angol játékosokat - Clemence-t, Keegant, Coppelt - már-már jobban ismertem, mint a magyarokat. Azután jöttek a mérkőzések, a vb-selejtezők, amelynek képei most tolulnak az emlékezetemben. A román Anghel Iordănescu lefogása, a norvégok legnagyobbja, Tom Lund megállítása, a Wembley öltözője, ahol egy kedves angol öregúr egyenruhában főzte a teát nekünk, Kálmán titkos taktikai utasításai közepette.

Jött a románok elleni bukaresti mérkőzés. Azon tanakodtunk, ki fogja le Iordănescut, a románok legjobb játékosát, a csapat eszét a román fővárosban? Ez is a taktikai értekezlet fő témája volt, amelyet egyedülálló módon a bukaresti nagykövetség udvarán (a nagykövet tanácsára), az eperfa alatt tartottunk, elkerülendő a titkos lehallgatásokat.

 Ezt a feladatot is megoldottuk. Mindent megoldottunk. 

Csoportunkban elsők lettünk, kijutottunk a spanyolországi világbajnokságra. Óriási siker volt ez akkor. Mindezt elsősorban Kálmán remek érzékének, sugárzó megszállottságának és játékosaink csodálatos helytállásának köszönhettük.

Mészöly melletti pályafutásom a világbajnokság végéig tartott. A csalódást jelentő kiesés után előbb az utánpótlás, majd az olimpiai válogatottakhoz kerültem. Szenvedéllyel merültem a munkába, amikor újra felhívott Mészöly Kálmán.

Gyuri, elfáradtam, lemondok a kapitányi posztról. Téged javasoltalak utódomnak. Vállald el, folytasd a közös munkát.

És most elmentél Kálmán!

Közös munkánkra Hemingway nyomán csak ennyit tudok mondani: ez a felejthetelen két év, Vándorünnep volt az életemben.

Köszönöm Kálmán!

Pihenj meg békében.

Az MLSZ és a Vasas FC saját halottjának tekinti Mészöly Kálmánt

Az MLSZ honlapján kiemelte, hogy Mészöly a magyar labdarúgás legendás alakja, és a honi futball történetében egyedüliként vehetett részt játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnokságon. 

A Vasas megemlékezésében hangsúlyozta, hogy Magyarország és a világ labdarúgásának meghatározó alakja pótolhatatlan űrt hagyott maga után. A Vasas Futball Club Mészöly Kálmánt saját halottjának tekinti. 

Markovits László, a Vasas SC elnöke a klub közleményében hangsúlyozta, hogy "Mészöly Kálmán megkérdőjelezhetetlenül klubunk legnagyobb ikonjai közé tartozik, a neve összeforrott a Vasas labdarúgásáéval. Az 1960-as években ők tették világszinten is ismertté az egyesületet." 

"Bár tudjuk, hogy ez az élet rendje, mégis nagyon fájó, hogy egyre kevesebben maradnak közöttünk ebből az aranygenerációból. Kálmán óriási egyéniség volt, különösen jó szívvel emlékszem vissza az utolsó találkozásaink közül arra, amikor elvittük neki a Hexagonál-kupát az otthonába és az új Illovszky-stadion felejthetetlen megnyitójára, amelyen még ő is ott lehetett. A Vasas család nevében ezúton is őszinte részvétünket kívánjuk Bardi Gyöngyinek, Kálmán feleségének, korábbi kiváló röplabdázónknak, aki az utolsó pillanatig példamutatóan állt férje mellett, valamint fiainak, Gézának és Kálmánnak, illetve az egész Mészöly-családnak" - tette hozzá Markovits László.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!