Vizes vb 2022

2022.06.21. 21:45

Kapás Boglárka, Németh Nándor és Kós Hubert is döntőbe jutott, Hosszú Katinka kiesett

A hazai rendezésű úszó-világbajnokság keddi napján az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka 200 m pillangóban, Kós Hubert 200 m vegyesen, Németh Nándor pedig 100 m gyorson jutott be a döntőbe.

Férfi 100 méteres gyorsúszás előfutamában Németh Nándor a 9., Szabó Szebasztián a 13. idővel várhatta az esti programot. A 4x100 méteres gyorsváltóban ötödik magyarok közül Németh 47.81 másodperces országos csúcsához képest ezúttal 48.33-mal csapott célba, míg Szabó már reggel brillírozott, ugyanis az egyéni legjobbjától (48.45) mindössze két századdal elmaradva teljesítette a távot.

A két magyar azonos középfutamba, ráadásul egymás melletti pályára került. Németh Nándor a 6-os, Szabó Szebasztián a 7-es pályán rajtolt. Szabó remekül kapta el a rajtot, a féltávnál a harmadik helyen fordult, míg Németh követte őt a negyedik helyen. A második ötvenen azonban Németh Nándor hatalmasat hajrázott, és végül 47.96-os idővel a második helyen ért célba, míg Szabó Szebasztián ötödik lett 48.19-es időeredménnyel.

Szabó összesítésben végül a 12. lett, míg Németh holtversenyben a nyolcadik helyen végzett Lorenzo Zazzerivel, így a 22 éves magyarnak szétúszásban kellett részt vennie az olasz versenyző ellen az utolsó kiadó döntős helyért. Ezt a keddi program végén meg is nyerte, méhozzá 47.69-es új magyar csúccsal, amivel bejutott a szerdai döntőbe.

A női 200 méter pillangóúszás előfutamából Kapás Boglárka címvédőként holtversenyben a hetedik idővel (2:09.24) jutott tovább, míg a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka - aki a 2017-es hazai vb óta először állt rajtkőre ebben a számban világversenyen - 2:11.22 perces idővel, a 14. helyen lépett tovább.

Az elődöntőben Hosszú az első futamban úszott, amiben 2:10.64-gyel a hetedik helyen ért célba, amivel nem jutott be a fináléba - 13. lett.
Nem úgy Kapás Boglárka, aki fantasztikus teljesítménnyel, 2:07.89-cel a harmadik lett a második futamban, ezzel összesítésben a 8. pozícióban végzett, így a szám címvédője készülhet a szerdai döntőre.

Férfi 200 méter vegyesen a 19 éves Kós Hubert - aki a tavalyi Európa-bajnokságon junior világcsúcsot úszott a Duna Arénában - és Török Dominik is ott volt az elődöntőben. Előbbi 1:58.47 perccel a 6., utóbbi 1:59.41-gyel a 13. lett az előfutamban.

Kós Hubert elképesztően úszott az esti elődöntőben,
aki futamában a pillangó és a hát után még vezetett, majd mell résztáv után a harmadik helyen fordult a gyorsra. Végül 1:57.23-mal ezt a pozíciót megőrizte a végéig, így csupán két olyan klasszis előzte meg futamában, mint Szeto Daija és Chase Kalisz. A fiatal úszó összesítésben az 5. helyen jutott be a szerdai döntőbe. Török Dominik két percen kívüli idővel ért célba, így számára véget ért a világbajnokság.

Milák Kristóf fantasztikus, világcsúccsal megnyert 200 méteres pillangóúszásáról bővebben IDE KATTINTVA olvashatnak!

Borítókép: Kapás Boglárka (MTI/Illyés Tibor)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!