Rövidpályás gyorskorcsolya-vb

2022.04.07. 09:12

Bánhidi: semmi terhet nem rakunk a fiatalokra

A megfiatalított magyar csapat a szokottnál kisebb elvárásokkal szerepel majd a péntektől vasárnapig tartó rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon.

„Ez az év úgy volt felépítve, hogy teletöltöttük a mézes köcsögöt, hogy abból az egész olimpia alatt ki tudjanak venni a versenyzők. A vb előtt viszont olyan edzésmunkát végeztünk, hogy még maradjon valamennyi abból a mézből. Már nem lehetett megfeszíteni a gyerekeket, így is három héttel hosszabbra nyúlt a szezon, mert a vb-t ennyivel elcsúsztatták” – utalt az elmúlt hetek könnyített munkájára Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere az MTI-nek.

A szakember hozzátette, ennek megfelelően viszont mindenki jókedvű és pihent, illetve egyetlen versenyző sem fog úgy felmenni a jégre, hogy ne akarná a legtöbbet kihozni magából.

Bánhidi arról is beszélt, hogy foghíjas lesz a mezőny, mert tudomása szerint az ukrajnai háború miatt kizárt oroszok mellett a kínaiak, a kazahok és a japánok sem indulnak, ezért kapott lehetőséget a magyar női váltó, amely eredetileg nem kvalifikálta magát a vb-re.

„Olyan ez, mint amikor egy együttes lenyomta élete koncertjét, de még kapott egy fellépést. Mindenkiben nagyobb volt a kötelességtudat, mint hogy lemondja a vb-t” – mondta Bánhidi arra utalva, hogy az egy aranyat és két bronzot hozó olimpiai szereplés után fel sem vetődött, hogy esetleg a magyar csapat is kihagyná a montreali világbajnokságot.

Az elvárásokkal kapcsolatban óvatosan fogalmazott a szakember, az összetettben és 500 méteren címvédő Liu Shaoang, aki a legrövidebb távon Pekingben is diadalmaskodott, szerinte elszánt és motivált, viszont a fiatalokra semmi terhet nem raknak, esetükben az a fontos, hogy lássanak és tapasztaljanak, mert ez a lehető legmélyebb víz lesz számukra.

Bánhidi elárulta, hogy Liu Shaolin Sándort és az amerikai születésű Krueger John-Henryt lelkileg megviselték az ötkarikás játékokon történtek, nekik most jobbat tesz a hosszabb pihenő, ezért hagyják ki a vb-t. Hiányukban a férfiaknál Liu Shaoang mellett Nógrádi Bence és Jászapáti Péter szerepel majd egyéniben, míg a nőknél Jászapáti Petra és Kónya Zsófia indul. Rajtuk kívül Talabos Attila és Bontovics Balázs, illetve Somogyi Barbara, Somodi Maja és a koronavírusos Sziliczei-Német Rebeka helyett csapatba kerülő Schőnborn Melinda utazott ki a kanadai városba, ahol a váltóban kaphatnak lehetőséget.

A selejtezőket pénteken rendezik, szombaton 500 és 1500 méteren hirdetnek győztest, míg vasárnap 1000 méteren, összetettben és a váltóversenyekben.

Forrás: MTI

Borítókép: Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry (b-j) a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének B döntője előtt a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián, 2022. február 16-án 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!