Ország-világ

2021.10.02. 13:21

Megkezdődött a 14. Nemzeti Vágta

Ünnepélyes megnyitóval, hagyományőrző lovas díszegységek felvonulásával, a Magyar Hősök Emlékkövének megkoszorúzásával és a versenyben részt vevő 60 magyarországi és határon túli település lovasainak ünnepélyes fogadalomtételével megkezdődött szombaton a 14. Nemzeti Vágta Budapesten, a Hősök tere körül kialakított különleges pályán.

Budapest, 2020. október 11. Varga Mátyás, Kézdialmás versenyzõje nyeri Hilton Haragos nevû lovával a harmadik középfutamot a 13. Nemzeti Vágtán a Hõsök terén 2020. október 11-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

„Ünnepelni gyűltünk össze, de nem feledkezhetünk meg a mögöttünk álló időszak megpróbáltatásairól, veszteségeiről sem. A tavalyi zártkapus verseny után az idei év az újjászületést ünnepli” – mondta el megnyitó beszédében Székely Tibor, a vágta főkapitánya.

A Nemzeti Vágta minden évben egy történelmi személyiség emlékének szenteli a versenyt. Az elmúlt 13 évben legendás huszárok, katonák voltak a vezéralakok, mind férfiak.

Idén először két hős asszonyról, egy testvérpárról, az 1848-ban a társadalmi összefogás szimbólumaivá vált Zichy Antóniáról és Zichy Karolináról emlékezik meg a verseny

- fejtette ki a főkapitány.

Ők voltak a honvédség első alakulatainak zászlóanyái, ők adták a nemzetet és az érte küzdőket megtestesítő hadilobogót a hősök kezébe. Az egy-egy zászló alatt gyülekezők közösségük egy kiemelkedő nőalakját választották zászlóanyává: hogy legyen a zászló alatt harcolók jelképes édesanyja, aki visszavárja őket a küzdelemből és őrködik felettük, mint anya a gyermek felett.

Zichy Antónia gróf Batthyány Lajos felesége, Karolina pedig Károlyi György felesége volt. A reformkor éveiben polgári szalont szerveztek, ahol a későbbi forradalom vezető alakjai összegyűlhettek.

„Emlékük előtt tisztelegve köszöntjük mindazokat a hős lányokat, asszonyokat, akik a járvány idején fáradhatatlanul helytálltak, és helytállnak munkahelyükön és családjukban”

- mondta Székely Tibor.

Az ünnepi beszédet követően a Magyar Hősök Emlékkövénél az emlékezés koszorúit helyezte el a Magyar Lovas Szövetség képviseletében Lázár Vilmos, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöksége képviseletében Székely Tibor és Ézsiás Vencel. Ezután a 60 település versenyzője megtette ünnepélyes fogadalmát.

A megnyitón felvonultak különböző hagyományőrző csoportok, csikósok és a Győri Ördöglovasok is, akik a kétnapos vágta során külön bemutatón is szórakoztatják a közönséget.

A délutáni órákban megkezdődnek a versenysorozat előfutamai. A Millenniumi emlékmű körül kialakított speciális pályán a verseny a kishuszár vágta és a 60 versenyző település előfutamaival veszi kezdetét.

Sor kerül a délután folyamán a fogatvágta és a kocsitoló verseny előfutamaira. Este a versenypályán a különleges szilvásváradi méneshajtást követheti figyelemmel a közönség.

Vasárnap tartják a további versenyeket, a középfutamokat, valamint a nemzetközi futam és a Nemzeti Vágta döntőjét. A döntőt vasárnap délután a Duna Televízió közvetíti.

A Nemzeti Vágta részletes programja és további információk a www.vagta.hu oldalon olvashatók.

Borítókép: Varga Mátyás, Kézdialmás versenyzője nyeri Hilton Haragos nevű lovával a harmadik középfutamot a 13. Nemzeti Vágtán a Hősök terén 2020. október 11-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!