Tokió 2020

2021.07.04. 09:32

Mohamed Aida és Cseh László viszi a magyar zászlót a megnyitón

A tokiói játékok megnyitóján a vívó Mohamed Aida és az úszó Cseh László viszi majd a magyar zászlót, előbbi sportoló a hetedik, utóbbi az ötödik olimpiáján vesz részt.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja emlékeztetett: a megnyitók történetében először minden ország 1-1 női és férfi sportolója együtt viheti majd a nemzeti lobogót.

Kiemelték: amíg az olimpiai fogadalomtételen két ifjúsági olimpiai bajnok mondhatta az eskü szövegét – Késely Ajna úszó és Péni István sportlövő -, addig MOB sportolói bizottságának javaslatára a zászlóvivőknél két rutinos versenyzőre esett a választás.

A világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok Mohamed Aida elmondta: hatalmas megtiszteltetés, hogy ő lehet az egyik zászlóvivő, és a hír hallatán a könnyeivel küszködött.

„Ez az egyik legnagyobb dolog egy sportoló számára. Felemelő érzés végigsétálni a stadionban, miközben tudjuk, hogy az egész világ ránk figyel. Hat olimpián vettem eddig részt, szinte mindegyik nyitóünnepségen ott voltam. Egy-egy ceremóniát hosszú várakozás előz meg, sok időbe telik, mire eljutunk a vonulásig, de amikor az ember belép a tömött stadionba, az egy olyan katartikus élmény, amely mindenért kárpótol. Az, hogy ezúttal a zászlót is vihetem, számomra felér egy aranyéremmel. Ugyanolyan elszántan és hasonló izgalommal készülök a hetedik olimpiámra is, mint a legelső alkalommal” – nyilatkozta.

A másik zászlóvivő, a négyszeres olimpiai ezüst-, kétszeres bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Cseh Lászlónak viszont át kellett gondolnia a felkérését, ugyanis eddig egyetlen olimpiai megnyitón sem vett részt, mert másnap vagy az azt követő napon mindig versenyeznie kellett már, és „szereplési vágya” sincs.

„Sokat gondolkodtam rajta, átbeszéltem a feleségemmel, és rájöttem, ez egy olyan óriási megtiszteltetés, hogy elfogadom a felkérést. Az olimpiát követően visszavonulok az aktív versenyzéstől, így nagyon szeretnék Tokióban örömmel úszni. Célom, hogy úgy fejezzem be a pályafutásomat, hogy még egyszer utoljára odatettem magamat” – közölte.

A tokiói olimpia megnyitóját július 23-án rendezik.

Az eddigi magyar zászlóvivők:

1908, London: Mudin István (atléta)

1912, Stockholm: Rittich Jenő (tornász)

1924, Párizs: Toldi Sándor (atléta)

1928, Amszterdam: Egri Kálmán (atléta)

1932, Los Angeles: Bácsalmási Péter (atléta)

1936, Berlin: Bácsalmási Péter

1948, London: Németh Imre (atléta)

1952, Helsinki: Németh Imre

1956, Melbourne: Csermák József (atléta), Stockholm (lovasversenyek): Erdélyi István (csapatvezető)

1960, Róma: Simon János (kosárlabdázó)

1964, Tokió: Kulcsár Gergely (atléta)

1968, Mexikóváros: Kulcsár Gergely

1972, München: Kulcsár Gergely

1976, Montreal: Kamuti Jenő (vívó)

1980, Moszkva: ifj. Szívós István (vízilabdázó)

1988, Szöul: Vaskuti István (kenus)

1992, Barcelona: Komáromi Tibor (birkózó)

1996, Atlanta: Szabó Bence (vívó)

2000, Sydney: Kőbán Rita (kajakos)

2004, Athén: Kovács Antal (cselgáncsozó)

2008, Peking: Kammerer Zoltán (kajakos)

2012, London: Biros Péter (vízilabdázó)

2016, Rio de Janeiro: Szilágyi Áron (vívó)

2021, Tokió: Mohamed Aida (vívó) és Cseh László (úszó)

Forrás: MTI

Címkék#Tokió 2020
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!