kamera

2019.12.19. 12:10

Könyv jelent meg a világ legjobb vezérevezős kajakozójáról

A sportág élő legendája, Kammerer Zoltán már a hatodik olimpiájára készül. Az életrajzi könyv előszavát Orbán Viktor miniszterelnök írta.

Fotó: ROTH TAMAS

A kajakozás csodálatos mesevilágába kalauzolja az olvasót Pálfalvi Gábor könyve, és

bemutatja annak gyönyörűségét, szép emléket állítva az egyik legsikeresebb magyar olimpiai sportágnak, és élő legendájának

– többek között így fogalmazott laudációjában a minap boltokba került Kamera című kötetről Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke.

A karácsonyi sportkönyvpiac egyik slágerének számító életrajzi kötetben a világ legkiválóbb vezérevezős kajakosa,

Kammerer Zoltán, alias Kamera élsportolói körökben is egyedülálló pályafutását kíséri végig a szerző – attól a pillanattól, amikor először ült eszkimó hajóba Alsó Gödnél a Dunán, egészen a 2019. évi szegedi kajak-kenu világbajnokságig.

Nyitva hagyva a nagy kérdést: Eljuthat – e a sztrókkirály Tokióba 2020-ban?

Kameráról hajdanán gyorsan kiderült, hogy a világ egyik legkiválóbb vezérevezős kajakosa, jelentős érdeme van abban, hogy a magyar csapathajó hosszú időn át vezető pozíciót foglalt el a világelitben.

A háromszoros olimpiai, világ és ötszörös Európa bajnok kajakozó, öt olimpián képviselte hazája színeit.

Sydneyben és Athénban három aranyérmet „lapátolt” össze társaival, Pekingben az ötkarikás nyári játékok megnyitóján ő vitte a magyar zászlót, Londonban harmincnégy évesen, már új fiúkkal, a dobogó második fokára sztrókolta a hajót.

Pálfalvi Gábor több nagysikerű sporttémájú könyv szerzője – Futball – láz, Idegenlégiósok, Életre – halálra (?), Sérült vándor,

A futballkirály, Az aranysípos Puhl – legújabb, Kamera című kötetében a világhírű versenyző mellett társai, a karrierjét segítő edzők, szövetségi kapitányok, sportvezetők, olimpiai bajnokok, rádió- és televízióriporterek, a hazai művészvilág illusztris színészei és zenészei is megszólalnak, a kajakos zseniről vallanak.

Szabó Tünde államtitkár a frissen megjelent könyv egy tiszteletpéldányával

A négyszázharminc oldalas, több mint hatvan színes fotóval illusztrált kötet azért is különleges, mert ritkaságnak számít, hogy még aktív sportolóról életrajzi könyv jelenik meg. Az ugyancsak olimpiai bajnok úszónőt, Hosszú Katinkát leszámítva, aki saját pályafutásáról írt könyvet, nem igazán született hasonló mű. Ezt a csendet szakította meg a lokálpatrióta szerző, aki a huszonhárom éve győri klubszínekben kajakozó Kammerert szemelte ki sorrendben hetedik kötete főszereplőjének.

A könyv további érdekessége, hogy előszavát Orbán Viktor miniszterelnök írta.

A sportág élő legendája, Kammerer harminckét esztendeje ül a hajóban és rövidesen negyvenkettedik születésnapját ünnepli. Sokszor bejelentette, hogy végleg leteszi a kajak lapátot, de eddig képtelen volt megtenni. Ma is a 2020-as nyári ötkarikás játékokra készülő kajak – kenu válogatott keret tagja. Jelenleg az Egyesült Államokban, a Colorado folyó hullámaival viaskodik. Tokió már a hatodik olimpiája lenne…

Borítókép: Pálfalvi Gábor szerző és az olimpiai bajnok Kammerer Zoltán dedikálja a könyvet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!