Közlemény

2023.03.29. 18:29

Különleges programsorozattal várja az érdeklődőket a Budapest Táncfesztivál a Nemzeti Táncszínházban

A 23. évfordulóját ünneplő Budapest Táncfesztivál idén is neves hazai és külföldi táncegyüttesekkel várja a közönséget április 27. és május 6. között a Nemzeti Táncszínházban, ahol árnyjáték és vonósnégyes, Jim Morrison dalai, Shakespeare, Bizet és Mozart operaadaptációk is szerepelnek a programban.

A nagyterem a Nemzeti Táncszínház új épületében a fővárosi Millenáris parkban 2019. február 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az idei fesztivált április 27-én az olasz táncélet meghatározó alakja, a több mint 40 éve működő Aterballetto nyitja meg. A tizenhat tagú táncegyüttes Eyal Dadon, valamint a Diego Tortelli koreográfusok által jegyzett YELED / SHOOT ME című előadásával érkezik Budapestre, hogy egy különleges utazásra invitálja a közönséget a gyermeki egzotikum világába. 

Május 1-jén és 2-án az izraeli táncművészet nagykövete, a Vertigo Dance Company Noa Wertheim Pardes című új, spirituális alkotását mutatja be, melyet a pandémia okozta bezártság hívott életre. Az előadás zenéjét Itamar Doari, világhírű ütőhangszeres művész szerezte. 

Természetesen nincs fesztivál a magyar táncélet kiválóságai nélkül:

 április 29-én, a tánc világnapján közös gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház. A program része "Az évad legjobb alkotója" díját elnyert koreográfus előadása mellett a teljes szakma ünneplése: díjat kapnak végzős növendékek, pályakezdő és már elismert előadóművészek, táncpedagógusok, neves alkotók - olvasható a közleményben. 

A fesztivál egyik különlegessége, hogy a hazai táncegyüttesek premier előadásokkal mutatkoznak be. 

Ilyen a siker kapujában című produkció, amelyben két sokoldalú, fiatal művész, Safranka-Peti Zsófia és Halász Gábor, itthon és külföldön egyaránt elismert, számos díjjal kitüntetett alkotó-koreográfus két-két egyedülálló és különleges koreográfiája lesz látható április 30-án. 

Május 3-án a PR-Evolution Dance Company Vörösmarty Mihály jól ismert drámai költeményét, a Csongor és Tündét mutatja be, Nemes Zsófia érzékeny és humoros koreográfiájával. 

Május 4-én a Nomád Nemzedék Társulat egyedülálló színpadi adaptációval mutatkozik be a fesztiválon, Mozart egyik legismertebb operája nyomán, melyet Novák Péter, a sokszínű alkotó-előadó álmodott meg. A Varázsfurulya című előadásban a magyar népdalé és a néptáncé a főszerep, de az összművészeti alkotásban helyet kap Csokonai Vitéz Mihály költészete, árnyjáték és egy vonósnégyessel kiegészülő folklórzenekari kíséret is - írják a szervezők. 

A közlemény szerint a Feledi János - Feledi Project különleges atmoszférát teremtő előadása Prosper Merimée Carmen című novellája nyomán született. A Car(wo)men című klasszikus és kortárs elemeket magában foglaló produkció öt női előadó tolmácsolásban kel életre a színpadon.   

A fesztivál zárónapját a Szegedi Kortárs Balett koronázza meg, legújabb Lear című darabjával. A tragikus shakespeare-i klasszikust az együttes művészeti vezetője, a Kossuth-díjas Juronics Tamás állítja színpadra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában