Igaz történet

2023.02.08. 14:01

Hosszú előzetest kapott a Hadik – március 9-én debütál a mozikban a magyar kalandfilm!

A nézőket rengeteg kaland, kihívás, ármány és árulás várja a látványos történetben.

MTI

Jelenet a Hadik című magyar kalandfilmből

Forrás: Nemzeti Filmintézet

Március 9-től vetítik a mozik Szikora János Hadik című kalandfilmjét. A neves 18. századi hadvezér, a Berlint is elfoglaló Hadik András haditetteit feldolgozó film főszerepeiben Trill Zsolt, Molnár Áron, Szabó Győző, Szalma Tamás, László Zsolt és Horváth Lili látható.

A Hadik nem fikció és ettől még izgalmasabb, átélhetőbb a története – hangsúlyozza a Nemzeti Filmintézet (NFI) által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény.

Mint felidézik, 1757 őszén a Habsburg Birodalom huszár tábornoka, Hadik András végrehajtotta a történelem egyik legbátrabb hadicselét: seregével elfoglalta, megsarcolta Berlint és mielőtt a porosz király csapatai rajtuk üthettek volna, távoztak a meglepett fővárosból.

A Hadik című kalandfilm úgy idézi meg ezt a dicső tettet, ahogy azt a legendáriumok feljegyezték – emeli ki az NFI közleménye, amely szerint a film ütközetekkel, fogolyszöktetéssel, ostrommal, kard- és pisztolypárbajokkal mutatja be azt, hogy miért is voltak akkoriban párját ritkító katonák a magyar huszárok.

A Trill Zsolt, Molnár Áron, Szabó Győző, Szalma Tamás, László Zsolt és Horváth Lili főszereplésével forgatott film hosszú előzetese felvillantja Hadikék lehetetlen küldetésének izgalmas pillanatait, szembenálló főhőseit, akikre rengeteg kaland, kihívás, ármány és árulás vár a látványos történetben.

A Hadik előkészítése több évig tartott a 2021 őszén induló forgatásáig. Ezt az időt maximálisan igyekeztünk kihasználni többek közt arra, hogy a szereplőket felkészítsük a rájuk váró, cseppet sem könnyű feladatokra. A huszárok lovagolnak, csatába mennek, közelharcot vívnak, amiket az őket játszó színészeknek is készség szinten el kellett sajátítaniuk

– eleveníti fel a közleményben a forgatást Szikora János.

A rendező felidézi: a tréningeknek köszönhetően a felvételek során sokkal több olyan jelenetbe lehetett a színészeket bevonni, amelyek esetén más filmekben már dublőröket alkalmaznának helyettük.

Fantasztikus munkát fektettek a filmbe, ami a vászonról is vissza fog köszönni. Abban bízom, hogy a nézőknek folyamatosan jóleső meglepetésekben lesz része a szereplők játékát, bátorságát látva

– fogalmazott Szikora János.

Az NFI közleménye szerint a csata- és küzdő jeleneteket a magyar kaszkadőrszakma egyik legkiválóbb képviselője, Gulyás Kiss Zoltán koreografálta és tanította be a színészeknek az egyebek közt Babatpusztán, illetve a komáromi Monostori-erődben zajló forgatáson.

Az őket segítő stáb tagja volt a Marvel-képregényfilmek kaszkadőr koordinátora, Steve Dent is, aki az Indiana Jones és a sors tárcsája forgatásával párhuzamosan dolgozott a Hadik akciójelenetein. A több száz résztvevőt mozgató ütközetek felvételekor pedig személyesen felügyelte a minél látványosabb pillanatok megörökítését.

Mint a közlemény kiemeli, a film 64, szöveges szerepet játszó színészt vonultat fel. A főszereplők – Trill Zsolt, Molnár Áron, Horváth Lili, Szalma Tamás, Szabó Győző, László Zsolt, Julia Jakubowska – mellett látható lesz Sághy Tamás, Bordán Lili, Reviczky Gábor, Lábodi Ádám, Hirtling István, Mucsi Zoltán, valamint olyan rég látott művészek is, mint Tordy Géza, Körtvélyessy Zsolt, Kovács Lajos és Derzsi János.

A Hadik az NFI támogatásával a B&L Line gyártásában készült, producere Nagy Endre. A film rendezője Szikora János színházi és filmrendező, technikai rendezője Dyga Zsombor, operatőre pedig Győri Márk volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában