Tisztelet

2023.02.05. 19:31

Az ukrajnai civil áldozatok emlékére ad koncertet a Szent Efrém Férfikar a Zeneakadémián

A kétrészes hangversenyen többek között elhangzik a Szent Efrém Férfikar egyik tagja, a kárpátaljai születésű Papp Viktor erre az alkalomra írt kompozíciója, a Requiem, ukrán és latin nyelven.

A Szent Efrém Férfikar koncertje a XV. Ars Sacra Fesztiválon a Kálvin téri református templomban 2021. szeptember 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az ukrajnai civil áldozatok emlékére ad koncertet a Szent Efrém Férfikar a Zeneakadémián az ukrajnai háború kitörésének évfordulóján, február 23-án este - közölték a szervezők az MTI-vel.

A kétrészes hangversenyen többek között elhangzik a Szent Efrém Férfikar egyik tagja, a kárpátaljai születésű Papp Viktor erre az alkalomra írt kompozíciója, a Requiem, ukrán és latin nyelven.

Mint a közleményben fogalmaznak, az Ungváron született fiatal zeneszerző Ukrán Requiemjének szövege a keresztény gyászmise eredetijének szó szerinti fordítása, a latin szöveg pedig több helyen belekeveredik az ukrán verssorok közé; a műben a keleti és a nyugati liturgikus hagyományok összefonódnak. 

A szerző és az előadók azokról a civilekről emlékeznek meg, akik sokszor saját házaikban, lakásaikban, kocsijukban, az utcán sétálva, biciklizés vagy bármilyen hétköznapi tevékenység közben veszítették el életüket - írják a közleményben.

A koncert második felében csendül fel Liszt Ferenc Requiemje. Az egyházi kórusmű férfi szólókra és férfikarra íródott, orgona- és visszafogott hangszerkísérettel. Liszt misekompozícióinak sorában ez az utolsó mű, 1867-1868-ban írta. A zeneszerzőt a mű megszületése előtt számos megrázkódtatás érte, 1859 végén meghalt Daniel fia tüdőbetegségben, fiatalabb lánya, Blandine, 1862-ben hunyt el szülés után, 1866-ban pedig az édesanyját vesztette el - áll a közleményben.

A Szent Efrém Férfikar Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttese, amelyet 2002-ben alapított a Liszt-díjas Bubnó Tamás. A nyolctagú együttes a bizánci zenei repertoár mellett Bartók-, Liszt- és Kodály-műveket, kortárs szerzők darabjait és saját feldolgozásokat is rendszeresen tűz műsorra itthon és világszerte.

A közleményben az együttes kiemeli, hogy ezen az estén kiváló kollégáikkal, Horváth Márton Levente orgonistával, Tóth Benedek ütőhangszeres művésszel, valamint rézfúvós muzsikusokkal lépnek színpadra. A koncert a Zeneakadémia és a Szent Efrém Férfikar közös szervezésében valósul meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában