Száz éve született

2022.12.11. 09:00

A világhírű magyar festő, Hantai Simon művészete előtt tiszteleg a Szépművészeti Múzeum

Kamaratárlattal tiszteleg a 100 éve született Hantai Simon előtt a Szépművészeti Múzeum; a Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók - mások mellett Klee, Miró és Picasso - műveit is felvonultatja szerdától.

Daniel Hantai, Hantai Simon fia, az örökség egyik gondozója (b) és Baán László főigazgató a Hantai, Klee és más absztrakciók című tárlat sajtóbemutatóján a Szépművészeti Múzeum Michelangelo termében 2022. december 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az egyik legismertebb 20. századi képzőművész 1922. december 7-én látta meg a napvilágot Bián (ma Biatorbágy része), születésének centenáriumán nyílik meg tehát a Szépművészeti tárlata - mondta el a kiállítás keddi sajtóbemutatóján a múzeum főigazgatója.

Baán László kiemelte: noha a 2008-ban elhunyt mester élete utolsó évtizedeiben már egyáltalán nem állított ki, 

ma is a legnagyobb francia múzeumok szentelnek neki életműtárlatokat, és Franciaország elnöke, Emmanuel Macron is egy Hantai-művet választott dolgozószobájába.

A Szépművészeti egyfajta nem hivatalos alma matere volt Hantai Simonnak - emlékeztetett a főigazgató, hozzátéve: a mostani tárlat főhajtás születésének centenáriuma alkalmából a mester személyének emléke és életműve előtt.

Hantai Simon: absztrakt kompozíció (1951-1952)
Hantai Simon: Absztrakt kompozíció
Forrás: Szépművészeti Múzeum

Baán László hangsúlyozta, hogy 

a Szépművészeti múzeum már 1948-ban megvásárolta az akkor nagyon fiatal művész önarcképét, majd a 2000-es években is vásárolt a már világhírű Hantaitól. Ezen munkák mellett látható az a műtárgyegyüttes is, amelyet az idős mester maga válogatott össze és adományozott a múzeumnak

 - közölte.

Daniel Hantai, a művész fia felidézte, hogy édesapja 1948-ban költözött Franciaországba. Élete vége vette fel vele a kapcsolatot a most nyíló kiállítás kurátora, Geskó Judit művészettörténész, Hantai Simon ennek hatására gondolkodott el magyar gyökerein.

Édesapám ekkor visszagondolt tanulmányaira a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, amikor rendszeresen látogatta a Szépművészeti Múzeumot; itt ismerkedett meg ugyanis a nemzetközi festészettel - emlékezett.

HANTAI Simon
Kiállítással tiszteleg a száz éve született Hantai Simon előtt a Szépművészeti Múzeum
Fotós: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Daniel Hantai az MTI kérdésére elmondta, a szerdától látható tárlat nem hasonlít egyetlen korábbi budapesti Hantai-kiállításra sem. Mint felidézte, 2014-ben a Ludwig Múzeum rendezett, klasszikus retrospektív tárlatot Hantai Simon munkáiból, ekkor elsősorban a festő szürrealista korszakán és a pliage technikával készült munkáin volt a hangsúly.

A Szépművészeti kiállítása édesapám egész életművét vizsgálja, egyaránt bemutatva fiatalkori, magyar korszakát, az itáliai tanulmányútja során készült képeket és franciaországi alkotásait is - közölte Daniel Hantai.

Geskó Judit kurátor elmondása szerint a mintegy hatvan alkotást felvonultató kiállítás egyik fő témája a művészi párbeszéd, így Hantai munkái mellett a látogató találkozhat a mester életművére hatást gyakorló Paul Klee, Joan Miró, Pablo Picasso, Hans Hartung, Sam Francis, Jackson Pollock, Hans Arp, Jean Dubuffet, Henri Michaux, Roberto Matta, Robert Motherwell, Johannes Itten és más kortársak képeivel is.

A három szekcióra tagolódó kamaratárlat látogatóit Hantai 1947-es, életnagyságú, egész alakos önarcképe fogadja. Geskó Judit felidézte: a fiatal Hantai már Budapesten tanulmányozni kezdte modernista kortársainak munkáit, melyeket ekkor még csak reprodukciókon keresztül ismerhetett meg, Párizsba költözve azonban az eredeti remekművekkel is megismerkedhetett.

A következő szekció az 1948 és 1952 közötti időszak inspirációs forrásait tárja fel: Hantai a francia fővárosban először a szürrealistákhoz csatlakozott. Párizsban azonban olyan gyors volt a változások üteme, hogy néhány éven belül Hantai művészete is új utakat vett és a festő teljesen felhagyott a biomorf alakzatokkal.

Ezért is fontos munka az 1951-52-ben festett, "félig-meddig szürrealista" Absztrakt kompozíció, amely összeköti Hantai két alkotói korszakát - emelte ki Geskó Judit.

Az utolsó egység a Hantai által válogatott és adományozott, nyolcdarabos sorozat köré épül. Ez a műtárgyegyüttes 1950-től 1995-ig követi nyomon az alkotói folyamat változásait, bemutatva a gyűrés, hajtogatás technikájára épülő pliage módszer kialakulását.

A Szépművészeti centenáriumi Hantai Simon-kiállítása a múzeum Michelangelo-termében látható szerdától 2023. március 19-ig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában