Elismerés

2022.12.21. 23:00

A Magyar Zene Háza tervezője kapta a Közmédia Év Embere Díjat

A magyar kulturális életre gyakorolt korszakalkotó munkássága elismeréseként idén a Magyar Zene Háza tervezőjét, Fudzsimoto Szú japán építészt választotta a közszolgálati média a Közmédia Év Emberének - tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája az MTI-t szerdán.

Fudzsimoto Szú japán építész Budapesten az általa tervezett Magyar Zene Házában 2022. szeptember 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap által 2020-ban, hagyományteremtő céllal létrehozott Közmédia Év Embere Díjat minden év végén olyan személynek ítélik oda, aki szakmai pályafutásával és életútjával maradandó értéket hozott létre, valamint nagy hatást gyakorolt az adott év eseményeire - idézi fel a közlemény. 

Budapest egyik legújabb, emblematikus épületének, a Magyar Zene Házának megalkotója, Fudzsimoto Szú japán sztárépítész egy modern, a természet és az épített környezet összhangját megtestesítő épületet álmodott meg a zenének és a kultúrának.

 A létesítmény nemcsak megjelenésével vívja ki az elismerést, hanem funkcionális sokoldalúságával, gazdag kulturális programkínálatával is, hiszen otthont ad az előadóművészetnek, zenei programoknak, állandó és időszaki kiállításoknak, valamint az oktatásnak is - olvasható a közleményben. 

Fudzsimoto Szú - a kortárs japán építészet egyik legkiemelkedőbb alakja - Hokkaidón született 1971-ben. A Tokiói Egyetem műszaki karán 1994-ben szerzett építészdiplomát, saját irodáját 2000-ben alapította Sou Fujimoto Architects néven. Az első, hazájában aratott sikereket külföldi megkeresések és feladatok követték. 

Másfél évtized alatt Japán első számú építészei közé került.

 Az Európában is otthonosan mozgó szakember légies, természet ihlette, inspiráló épületeiről világszerte híres. 

"A közmédia missziójának része azon kiemelkedő teljesítmények elismerése, amelyek hozzájárulnak a nemzeti, közösségi összetartozást erősítő értékteremtéshez és értékgyarapításhoz. Ilyen a Magyar Zene Háza is, amely a világ magyarságát gazdagító, a hazai kulturális életre jótékony hatást gyakorló, korszakalkotó munka" - tartalmazza a közlemény. 

A harmadik alkalommal odaítélt Közmédia Év Embere díjat 2020-ban Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója vehette át; 2021-ben pedig Szilágyi Áron olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó kapta. 

Az elismerést Fudzsimoto Szú egy későbbi időpontban veszi át személyesen - közölték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában