Megrázóan erős alkotás

2022.11.16. 10:29

Újabb díjakat nyert Pozsgai Zsolt Magyar Golgota című filmje

A Sweet Democracy nemzetközi filmfesztiválon a legjobb európai film és a legjobb forgatókönyv díját is megkapta.

Pozsgai Zsolt író-rendező

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Újabb díjakat nyert Pozsgai Zsolt Magyar Golgota című filmje: a Sweet Democracy nemzetközi filmfesztiválon a legjobb európai film és a legjobb forgatókönyv díját is megkapta.

Pozsgai Zsolt az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a zsűri indoklásában kiemelte, hogy a Magyar Golgota a fesztivál tematikájával tökéletesen megegyező, érvényes alkotás. „A magyar film a szabadság és a demokrácia iránti vágy erőteljes történelmi példája. Mindezt az emberi szempontok figyelembevételével teszi. A forgatókönyvnek és a magyar színészek rendkívül tehetséges játékának köszönhetően megrázóan erős film” – méltatták az alkotást.

A Magyar Golgota, amelynek forgatókönyvét saját drámájából Pozsgai Zsolt írta, és a Mythberg Films gyártásában készült a Nemzeti Filmintézet támogatásával, eddig 187 díjat nyert szerte a világban, november elején Uruguayban kapta meg a legjobb film díját – emelik ki a közleményben.

A Balázs Béla-díjas rendező Török Ignác aradi vértanú sorsán keresztül mutatja be az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlását, a 13 honvédtábornok kivégzésének hajnalát. A 2021 februárjában forgatott produkciót tavaly októberben az M5 csatornán vetítették le az aradi vértanúk napján.

A tematikus filmfesztivál, a Magyar Golgotának októberben ítélte oda a két fődíjat.

A Sweet Democracy honlapja szerint a tematikus filmfesztivált, amely havonta díjazza a filmeket, független filmkészítők támogatására hozták létre. A fesztivál elnevezését a Dario Fo Nobel-díjas drámaíró közreműködésével készült, Sweet Democracy című filmtől kölcsönözték, zsűrijének egyik tagja Michele Diomá, a film olasz rendezője. Mint a mustra szervezői a honlapon hangsúlyozzák,

„a Sweet Democracy filmdíj célja az új független filmesek kreativitásának és eredetiségének felfedezése, és a megérdemelt bemutatkozási lehetőségük megteremtése”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában