Elismerés

2022.11.26. 19:01

A Magyar Zene Háza Amerikát is lenyűgözte

A Városliget ikonikus intézménye hatvanöt ország jelöléseit maga mögé utasítva az Architecture Masterprize elnevezésű versengés építészeti fődíját nyerte el.

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósult Magyar Zene Háza 2022. március 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Amerika egyik legrangosabb építészeti megméretésén, az Architecture Masterprize versenyén az Architectural Design of the Year építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza – közölte a Magyar Nemzettel a Városliget Zrt. 

A tájékoztatás szerint a 2015-ben alapított díjra idén 65 országból érkeztek jelölések, amelyek közül a neves építészekből, művészekből, kurátorokból, egyetemi oktatókból álló zsűri többfordulós szavazással választotta ki a győzteseket. 

Az elbírálás során a szakmai zsűri a Fudzsimoto Szú által tervezett ház inspiráló és innovatív jellegét emelte ki, de kitértek az épület és a természet harmóniájára, a merész színhasználatra, valamint kiemelték a koncertterem akusztikáját is. 

A rangos elismerést a bilbaói Guggenheim Múzeumban rendezett ünnepségen a Liget-projekt miniszteri biztosa vette át, aki köszönetet mondott a Magyar Zene Háza tervezőjének, akinek egyedi és minden ízében a városligeti helyszínre álmodott építészeti remekműve immár Budapest építészeti örökségének szerves része lett, hasonlóan olyan remekművekhez, mint a Lánchíd, a Magyar Tudományos Akadémia, a Vígszínház vagy a Nyugati pályaudvar épületei. 

Baán László kiemelte: 

a Liget Budapest Projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még közel sem ért a végére, hiszen a csaknem ötvenezer négyzetméteres Új Nemzeti Galéria felépítése az elkövetkezendő évek feladatai közé tartozik.


A világ egyik legfigyelemreméltóbb kortárs épületének tartott intézmény már több rangos elismerésben részesült. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában