Komolyzenei koncertek

2022.09.11. 15:00

Vashegyi György lett a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója

Több mint száz fellépést tervez a 2022/2023-es évadra a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ).

A magyar klasszikus zene napja alkalmából koncertezett a Nemzeti Filharmonikusok zenekara is

Forrás: Zeneakadémia

Fotó: FAZEKAS_ISTVAN

A Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar összesen 107 koncertet tervez a most induló évadra: 76 saját rendezésű esemény mellett 31 külső felkérésnek is eleget tesznek majd – mondta el az együttes csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Herboly Domonkos főigazgató.

Mint hozzátette, az NFZ egy lemezfelvételre is készül – Massenet Werther című operáját rögzítik –, külföldön pedig egy pozsonyi fellépés, majd olaszországi, belgiumi és japán turnék várnak az együttesre.

Az évadnyitó hangversenyt Dohnányi Olivér vezényli a Müpában szeptember 25-én, majd október 5-én ugyanitt lesz hallható Verdi Trubadúrjának koncertszerű előadása, Hovhannesz Ajvazjannal a címszerepben és Carlo Montanaro vezényletével.

Novemberben Kocsis Zoltán emlékére ad hangversenyt az NFZ, a karácsonyi koncerten pedig Bach Karácsonyi oratóriumát hallhatja a közönség. 

Beethoven első három szimfóniájával folytatódik a fiatal felnőtteknek szóló Zenemánia beavató sorozat, az Úton a zene ifjúsági sorozattal pedig az évad során az ország 40 iskolájába jutnak el az NFZ kamaraformációi – közölte az együttes főigazgatója.

Herboly Domonkos emlékeztetett arra, hogy Kocsis Zoltán 2016-os halála óta a Nemzeti Filharmonikusoknak nem volt főzeneigazgatója.

Vashegyi György kiemelte, hogy az NFZ Magyarország legjelentősebb, tisztán állami fenntartású zenei együttese, így óriási megtiszteltetést jelent Kocsis Zoltán nyomdokaiba lépni. 

Mint a karmester, húsz esztendeje tart a munkakapcsolata a Nemzeti Filharmonikusokkal, most pedig azzal a feltétellel vállalta négy évre a főzeneigazgatói felkérést, hogy arról titkos szavazáson a zenekar és az énekkar tagjai is véleményt mondhassanak. Mindkét voksolás bizonyította az együttes bizalmát 

– tette hozzá.

Vashegyi György elmondta, a "szép és gazdag" idei évadban még nem tervez jelentős változtatást. Programjuknak hangsúlyos eleme minden évben egy francia nagyromantikus opera felvétele. 2023 februárjában a Werther bariton verzióját rögzítik Tasszisz Krisztojannisszal és Véronique Gensszal, ekkor koncertszerű előadáson is hallható lesz Massenet darabja a Müpában.

Hallgassa meg Dohnanányi Oliver üzenetét:

A következő, átmeneti évadban még nagyobb hangsúly jut a nemzetközi együttműködésre, a 2024/2025-ös szezon programjának összeállítása pedig már teljes egészében az új főzeneigazgató feladata – közölte Vashegyi György, hozzáfűzve: a 2024-es Schönberg-évforduló lehetőséget nyújt a Kocsis Zoltánra való megemlékezésre is.

Októberben egy koncerten lesz hallható Bruckner Te Deuma és Janacek Gagolita miséje, novemberben Schumann Az éden és a préri című oratóriumát Attilio Tomasello vezényli, 2023 februárjában a Gary Graden mesterkurzus díjazottja, Jack Apperley karmestert hívják meg a Tánc című estre, majd március végén Poulenc Stabat materét adják elő.

A Nemzeti Énekkar más zenekarokkal is fellép, Liége-ben és Brüsszelben például a Liége-i Királyi Szimfonikus Zenekar meghívására vesznek részt César Franck Boldogságok című nagyoratóriumának előadásában - mondta el Somos Csaba.

További részletekért kattintson ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában