Könyvmolyok, figyelem!

2022.09.30. 09:30

A világirodalom fővárosává alakul Budapest

Nemzetközi szakmai programmal és külföldi sztárírókkal nyitja meg őszi, irodalmi rendezvénysorozatát a Petőfi Kulturális Ügynökség. Így szeptember 28-tól egészen október 2-ig Budapestre költözik a világirodalom.

A PesText fesztivál egyik díszvendége a világhírű orosz író, Vlagyimir Szorokin volt

A fesztivál négy napja alatt az érdeklődők három különböző helyszínen – a Három Hollóban, a Deák17 Galériában és a Millenárison –, valamint Szegeden és Balatonfüreden találkozhatnak a kortárs irodalom olyan sztárjaival, mint például a táncos a sötétben című film forgatókönyvírója, az izlandi Sjón, a Nobel-díj-esélyes román Mircea Cărtărescu vagy a 2016-ban az év fiatal írója díjjal kitüntetett brit Max Proter – írja az Origo.

A Petőfi Kulturális Ügynökség kiadásában látott napvilágot Futaki Attila képregényrajzoló és Alexis Nolent (Matz), a nemzetközi hírű francia forgatókönyvíró közös műve A kivarrt címen. A képregény rendkívüli sikereket ért el, Franciaországban több mint 15 000 példányban kelt el. 

Tekintse meg a rendezvény hivatalos videóját:

A nyilvános rendezvények mellett három szakmai programot is szervez a Petőfi Kulturális Ügynökség. A magyar irodalom külföldi népszerűsítését és a kétoldalú kulturális diplomáciai kapcsolatok erősítését szolgáló rendezvények mindegyike zárt körben zajlik Budapest különböző helyszínein. A külföldi vendégek Pál Dániel Levente szakmai igazgató meghívására öt különböző országból érkeznek a magyar fővárosba: Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Törökországból és Franciaországból.

Budapesten három helyszínen is készülnek különböző programokkal, de nem csak Budapesten találkozhatunk híres írókkal
 

A hazai és külföldi programszervezői munka, illetve a fordítástámogatási pályázatok lebonyolítása mellett egyik kiemelt célunk, hogy a magyar kiadókat, kiadói szakembereket, valamint a szerzőket arra ösztönözzük, hogy ne legyenek frusztráltak és félénkek, hanem merjenek belevágni nemzetközi porondon is a szerzőik vagy a saját műveik promóciójába, menedzselésébe. Ha egy fiatal magyar költő eljön a PesTextre, vele egykorú külföldi költőkkel és írókkal tud találkozni, kiszakad a közegéből, remélhetőleg felszabadul benne egy gátlás és megnyílik előtte a világ.

– mondta Pál Dániel Levente, a PKÜ irodalomszakmai igazgatója.

A program további részleteiért kattintson ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában