Új évad

2022.06.27. 13:10

Különleges hangszeres műveket is megszólaltatnak a Nemzeti Filharmonikusok

Az együttes a Kocsis, a Kobajasi, a Ferencsik, a Lukács és a Pászti bérlet hangversenyein a Müpában, a Zeneakadémián és a Pesti Vigadóban lép fel.

Különleges hangszeres művek, egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek is szerepelnek a Nemzeti Filharmonikusok repertoárján a 2022/2023-as évadban – közölte az együttes hétfőn.

Az együttes a Kocsis, a Kobajasi, a Ferencsik, a Lukács és a Pászti bérlet hangversenyein a Müpában, a Zeneakadémián és a Pesti Vigadóban lép fel.

Az évadban elhangzik egyebek mellett Chopin f-moll zongoraversenye és Dvorák Újvilág-szimfóniája, Csajkovszkij V. szimfóniája és Berlioz Fantasztikus szimfóniája, Verdi Trubadúrja, Mendelssohn Olasz szimfóniája, Haydn Katona-szimfóniája és Schumann II. szimfóniája. Felcsendülnek Kodály változatai a Fölszállott a páva dallamára és a Budavári Te Deum, Brahms B-dúr zongoraversenye és I. szimfóniája is.

A zenerajongók megismerkedhetnek Wojciech Kilar 20. századi lengyel szerző Orawájával, megelevenedik Massenet szenvedélyes Goethe-megzenésítése, a Werther, kezet nyújt egymásnak George Enescu I. román rapszódiája és Rózsa Miklós hegedű-cselló-kettősversenye, a Sinfonia concertante. A különlegességek kategóriájába sorolható Poulenc Stabat Matere, amely szinte sohasem hallható, valamint Schumann Manfred-nyitánya, Richard Strauss I. (Esz-dúr) kürtversenye vagy Cherubini Médeia-nyitánya.

Magyarországi bemutatón hangzik el Liszt Jeanne d'Arc a máglyán című drámai jelenetének hazai koncerttermekben mindeddig soha nem hallott zenekari kíséretes változatát, valamint egyedi élményt ígérnek Mozart operaáriái François Leleux oboaátiratában. Fennállása óta először szólaltatja meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Schumann Az éden és a péri című oratóriumát.

A közönség a Pászti bérlet minden egyes hangversenyén hallhatja a Somos Csaba vezetésével működő Nemzeti Énekkart, a bérlet utolsó estjén angol, amerikai és argentin szerzők művei szólalnak meg.

Az új évadban is folytatódnak a Próbatermi vendégség koncertjei és a Zenemánia beavató koncertjei – közölték.

Az évad szeptember 25-én kezdődik Erkel, Bartók, Dohnányi és Sztravinszkij műveivel. Kocsis Zoltánra Liszt és Rahmanyinov muzsikájával emlékeznek, a karácsonyt Bach kantátáival várják, a Magyar Klasszikus Zene Napján a hazai zenekultúra értékeit mutatják be.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2023-ban ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Erről az alkalomról jubileumi hangversenyen emlékeznek meg, amelyen Dohnányi, Liszt és Beethoven művei csendülnek fel Kovács János és Vashegyi György vezényletével. Az esten közreműködik Ránki Dezső zongoraművész, a „Kismartoni” mise énekszólóit Szutrély Katalin, Schöck Atala, Bernhard Berchtold és Cser Krisztián tolmácsolja.

A Nemzeti Filharmonikusok a 2022/23. évadra szóló jegyeinek és bérleteinek árusítását július 1-jén kezdi meg az online felületeken és személyesen a jegyirodákban.

Borítókép: Dinyés Dániel vezényli a Nemzeti Filharmonikusok koncertjét a 10. Ördögkatlan fesztiválon Beremenden, a Megbékélés kápolnánál 2017. augusztus 4-én. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában