A budapesti Erzsébet téren

2022.05.10. 11:19

Digitális kiállítóhelyet nyitott a Magyar Nemzeti Múzeum

Ingyenesen látogatható digitális kiállítóhelyet nyitott hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) a budapesti Erzsébet téren, az Akvárium klub bejárata mellett.

A francia Micro-Folie mobilmúzeumban az érdeklődők egy óriási kivetítő, tabletek és VR-szemüveg segítségével világhírű múzeumok, köztük a Louvre, a Musée d'Orsay, a Musée national Picasso, valamint az MNM és a Gödöllői Királyi Kastély válogatott műtárgyairól nagy felbontású digitalizált fényképeket, 3D fotókat és videófelvételeket láthatnak.
   

Az MNM 23 műtárgya között szerepel a szkíta aranyszarvas, Liszt Ferenc portréja és a Sztálin-szobor keze - mondta el L. Simon László, az MNM főigazgatója a szeptember 19-ig ingyenesen látogatható tárlat megnyitóján.
   

L. Simon László köszönetét fejezte ki a francia államnak és a francia kulturális minisztériumnak az önzetlen és nagyszerű kezdeményezésért, amelynek segítségével az Európai Unió tagállamai között a kultúrák közötti közeledés valósulhat meg. Kiemelte annak fontosságát, hogy a múzeumokat, kiállításokat kivigyék a szabadtérre, ezáltal pedig bevonzzák - elsősorban a fiatalokat - a múzeumi térbe.
   

Krucsainé Herter Anikó kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a digitális kiállítóhely a 21. század csúcstechnológiáját reprezentálja. A Micro-Folie megálmodói nagyhírű múzeumok műtárgyait hozzák közel az érdeklődőkhöz, és a technika a tárgyak olyan dimenzióit tárja fel előttünk, amelyeket másként nem ismerhetnénk meg - mutatott rá.
   

Felhívta a figyelmet a digitális tárlat összművészeti kitekintésére, mivel a mintegy kétezer műtárgyon kívül a dizájn, az építészet, az előadóművészet és a tudomány is helyet kap a kulturális térben.
  

 Sophie Sellier francia kulturális attasé elmondta, hogy a 2017-ben kísérleti céllal létrehozott projekt szórakoztató és technológiai kulturális tartalmakat kínál a közönségnek, a 12 alapító között olyan intézmények találhatók, mint a Louvre, a Pompidou Központ és a versailles-i kastély.
   

Mint kiemelte, a program középpontjában a digitális tárlat áll, amelyet soros EU-elnöksége alkalmából Franciaország a tagországok kulturális kincseivel gazdagított. A Digitális Múzeum európai gyűjteménye a kontinens kulturális és művészeti történetét kívánja elmesélni multidiszciplináris alkotásokon keresztül - mutatott rá, hozzátéve, hogy idén a gyűjteményt 20 európai országban mutatják majd be.
   

Krucsainé Herter Anikó a megnyitón kitért arra is, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum május 21-22-én rendezi meg a Múzeumok majálisát, amelyen több mint 70 anyaországi és határon túli közgyűjtemény várja a látogatókat a Nemzeti Múzeumban és kertjében.

Borítókép: L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában