Gratulálunk!

2022.05.07. 10:31

Átadták a Toldi rajzverseny és a Mondj verset a nagyival! szavalópályázat díjait

A Jankovics Marcell utolsó nagyszabású alkotása, a Toldi animációs sorozat tiszteletére meghirdetett két pályázat díjátadó ünnepségét pénteken tartották meg a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban.

Galambos István, az MTVA programfőigazgatója a díjátadón kiemelte: Arany János elbeszélő költeményének modern kori feldolgozásával hosszú évtizedek után bővült a hazai rajzfilmgyűjtemény.

A Toldi animációs sorozatban Toldi Miklós figurája a manapság egyik legsikeresebb filmműfaj, a szuperhősfilmek karaktereinek ősváltozata.

"A feldolgozást eredeti szöveggel élvezhetjük, részletgazdag, kézzel rajzolt illusztrációkkal, a mesélő pedig maga a költő szellemalak képében" - tette hozzá.

GALAMBOS István; JANKOVICS Marcell
Badacsonyi Zétény és nagypapája, Badacsonyi Lajos a Mondj verset a nagyival! fődíjasai Galambos István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) programfőigazgatója (b) társaságában a Toldi díjátadó ünnepségen a kecskeméti rajzfilmstúdióban 2022. május 6-án
Forrás: Ujvári Sándor / MTI

Kiemelte: a Mondj verset a nagyival! videós pályázattal a felnövekvő és az idős generációt együttesen tudták megszólítani, hiszen unokák és nagyszülők közösen nyújthatták be pályaművüket.

Célunk a közös kulturális értékeink ápolása mellett a generációk közti kapcsolat és a családi kötelékek erősítése volt. Miközben a közös feladat lehetőséget teremtett az együtt-tanulásra, a hasznos időtöltésre és a közös élményszerzésre

- mondta.

"A versmondópályázat és a rajzverseny egy kicsit visszacsempészett az életünkbe olyan értékekből, amelyeket mindannyian fontosnak tartunk és a sajátunknak érzünk" - mondta Bán János, az M5 csatornaigazgatója a díjátadón.

MIKULÁS Ferenc; JANKOVICS Marcell
A Toldi rajzverseny díjazottjai a kecskeméti rajzfilmstúdióban 2022. május 6-án
Forrás: Ujvári Sándor / MTI

Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: nagy megtiszteltetés volt számukra, hogy a Toldi sorozatban részt vehettek.

A rajzversenyben csaknem 300 általános és középiskolás vett részt, akik megmutatták, hogyan látják a fényes páncélú lovagot.

A zsűriben helyet foglaltak a sorozat alkotói is: Csákovics Lajos, a Toldi kivitelező rendezője és Maticska Zsolt, az animációs sorozat látványtervezője. A rajzversenyen összesen 18 díjazott mű született, köztük 2 különdíjat adtak át.

A Mondj verset a nagyival! videós pályázatra beérkezett munkák közül a legjobb hat pályaművet díjazták, ezeket be is mutatták a Duna Televízió Almárium című műsorában, a Toldi animációs sorozat vetítésének hetei alatt.

Borítókép: A Mondj verset a nagyival! pályázat díjazottjai Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója (b7) társaságában a kecskeméti rajzfilmstúdióban 2022. május 6-án, fotó: MTI/Ujvári Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában