Életmű

2022.04.01. 10:01

Somogyi Győző festőművész munkáiból nyílt kiállítás Varsóban

Mintegy ötven alkotás látható a Királyi Lazienki Múzeumban.

Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész mintegy ötven alkotását bemutató életmű-kiállítás nyílt csütörtökön a varsói Királyi Lazienki Múzeumban.

A kiállítás lengyel és magyar nyelvű katalógusának előszavában Kövér László, az Országgyűlés elnöke rámutatott: Somogyi Győző már a kommunista diktatúra idején

olyasmire vállalkozott, ami azokban az időkben a nemzeti öntudat megőrzésének kevés lehetséges útja közül az egyik volt: a magyar hadiviseletek rekonstruálásával a hősi múltat villantotta fel a Kádár-korszak internacionalista szürkeségébe született fiatalok előtt.

Elzbieta Witek, a lengyel szejm elnöke előszavában aláhúzta: Somogyi Győző munkássága kiemelt figyelmet érdemel, alkotásai

a művészre jellemző részletgazdagsággal elevenítik fel a magyar múlt hőseit, valamint az országaink közötti fontos eseményeket és történelmi kapcsolatokat.

Somogyi munkásságát a lengyel kultúrában is

olyannyira jelen lévő legfőbb alapértékre, Istenre való gyakori, világosan megfogalmazott, szimbolikus utalások jellemzik

– fogalmazott Witek, rámutatva: a lengyel közönségnek szánt ajándékként a Czestochowai Szűzanya festményének egy kis, népi stílusú feldolgozása is helyet kapott a varsói tárlaton.

Zbigniew Wawer, a Királyi Lazienki Múzeum igazgatója a kiállításmegnyitón felidézte: mint hadtörténészt, mindig is érdekelte nemcsak a lengyel, hanem az európai egyenruhák története, Somogyi Győző könyveinek köszönhetően pedig megismerte a magyar uniformisok történetét a középkortól kezdve a második világháborúig.

A magyar történetek Somogyi Győző festészetében című tárlat a tojástemperával és olajpasztell technikával készült képek, egyedi és sokszorosított grafikák, valamint számos illusztrált könyv és alkalmi nyomtatvány segítségével vázolja fel az idén nyolcvanéves művész munkásságát a hadtörténeti tárgyú ábrázolásoktól a tájképeken és csendéleteken át a portrékig.

A kiemelkedő alkotások közé tartozik a Báthory István 1576-os krakkói bevonulását ábrázoló nagyméretű festmény, valamint a Jézus Szíve szárnyas oltár, de papírból kivágott, festett játékkatonák is láthatók a Rákóczi-szabadságharc korszakára jellemző egyenruhában.

A június végéig látogatható tárlat törzsét Takács Gábor művészettörténész és családjának gyűjteménye képezi. A kiállítás a lengyel kulturális és örökségvédelmi tárca, a varsói magyar nagykövetség és a varsói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ közös szervezésében valósult meg.

 

Borítóképünkön Somogyi Győző Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus- és festőművész, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában