Muzsika a javából

2022.04.17. 09:10

Kelemen László doktori koncertet ad a Hagyományok Házában

A hangverseny egyfajta összefoglalása a népzenekutató-zeneszerző gyűjtői tapasztalatainak.

A neves zeneszerző, folklorista, Kelemen László doktori (DLA) koncertjének a Hagyományok Háza ad otthont április 20-án, szerdán este 7 órától.  A hangverseny egyfajta összefoglalása a népzenekutató-zeneszerző gyűjtői tapasztalatainak. 

 

Az Utolsó óra gyűjtés erdélyi (1997-2000), főként mezőségi gyűjtésrészeiben figyeltem fel, Martin György tanulmányait felidézve, a nagy számban előforduló magyar tánc, magyaros és hasonló tánc- és hozzájuk kapcsolódó zenei megnevezésekre, amelyeket a románul beszélő adatközlők is ungurește, de ungurime névvel, vagy annak variációival használtak. A gyűjtés során nagyszámú új dallamot tártunk fel ezzel kapcsolatban, ezek adatként való feldolgozása a Hagyományok Háza Folklóradatbázisában többnyire megtörtént, azonban az eredmények rendszerezése, összefoglalása még nem

– írja Kelemen László a doktori dolgozatában.

 

A hangverseny egyfajta zenei összefoglalása kíván lenni annak a gyűjtői tapasztalatnak, amely természetesen, a közreműködők szubjektív szemszögéből tekintve ad átfogó és színes képet Erdély hangszeres és vokális népzenéjéről, a „magyar” táncok zenéjét mint vezérfonalat használva.

 

A rendhagyó előadáson közreműködnek: a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Pál István „Szalonna” vezetésével, Enyedi Ágnes és Pál Eszter (ének),  Doór Róbert (bőgő), Zimber Ferenc (cimbalom), Karacs Gyula (brácsa), Gera Attila (furulya).

További információ a Hagyományok Háza honlapján itt olvasható.

 

Borítóképünkön Kelemen László folklorista, a Hagyományok Háza főigazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában