Közös szemlélet

2022.03.11. 13:39

Kásler Miklós állami kitüntetéseket, művészeti díjakat adott át

Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket.

Március 15. a korábbi és az utána következő évtizedek eszméivel, emócióival erősítette meg úgy a nemzetet, hogy kibírtuk a trianoni diktátumot és életben maradtunk - mondta Kásler Miklós a Pesti Vigadóban a Magyar Érdemrendek, illetve az állami művészeti díjak pénteki átadásán.

Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. Kásler Miklós összesen 78 állami kitüntetést adott át; a Magyar Arany Érdemrendet egy személy, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét 48-an, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét öten, az érdemes művész kitüntetést tizenöten, a kiváló művészit hatan, Magyarország Babérkoszorúját hárman kapták meg. A tárcavezető átadott egy miniszteri elismerő oklevelet is.

"A magyar forradalom vértelen és alkotmányos volt, a társadalom többletjogokkal rendelkező rétege külső kényszer nélkül felemelte a népet a jogok teljességére, nemre, fajra, vallásra tekintet nélkül" - hangsúlyozta Kásler Miklós.

Mint kiemelte, a mostani kitüntetések kifejezik a nemzeti ünnep közös szemléletét, eredményét. "Március 15. beépült a magyar nemzet kollektív tudatába, a nemzeti identitás alkotó tényezői közé, pedig nem egyetlen nap volt, hanem hosszú évtizedek fejlődésének rendkívül jelentős mozzanata". A miniszter felsorolta a reformkor fontos mozzanatait, és szólt a szabadságharc és a forradalom leverését követő évtizedekről, a kiegyezés fontosságáról.

Szavai szerint minden nemzet évszázados életében vannak pillanatok, amikor úgy tűnik, hogy nagy számban jelennek meg kiváló emberek. 1948 kimagasló alakjai között említette többek között az írók közül Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, Arany János, Eötvös József, Jókai Mór, az orvosok közül Markusovszky Lajos, Semmelweis Ignác, a politikai színtérről Batthyány Lajos, Kossuth Lajos, Széchenyi István nevét, és különösen nagy teret szentelt Deák Ferencnek, a későbbi, 1867-es kiegyezés atyjának. "Ha az 1843-as Zala megyei követválasztáson nem történik gyilkosság, és Deák ott van a diétán, minden valószínűség szerint Széchenyitől ő veszi át az irányítást".

Kásler Miklós a kitüntetéseket Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára társaságában nyújtotta át. Hat kitüntetett távollétében hozzátartozója, illetve munkatársa vette át a díjat, öten egy későbbi időpontban teszik ezt meg.

Az ünnepi programban fellépett Szvorák Katalin Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész, a Csík Zenekar, a Csillagszemű Táncegyüttes, Liszkay Leonóra és Csabay Zsuzsanna fuvolás.

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond március 15. alkalmából a művészeti és egészségügyi díjak átadásán a Pesti Vigadóban 2022. március 10-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában