Nívós előadások

2022.03.29. 10:15

Ismét tavasszal rendezik meg a Budapest Táncfesztivált

Két helyszínen három neves külföldi együttes és nívós hazai előadások várják a közönséget április 28. és május 11. között a Budapest Táncfesztiválon, az eseményt a világhírű Martha Graham Dance Company előadása nyitja meg a Müpa Fesztivál Színházában.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta, hogy lehetőséget kaptak arra, hogy ismét tavasszal, a tánc világnapja közelében rendezzék meg a fesztivált.

A nyitó előadásról szólva kiemelte: Martha Graham a modern tánc egyik legnagyobb alakja volt. A Hommage a Martha Graham című különleges előadáson Martha Graham mára ikonikussá vált koreográfiját, újraértelmezését hozza a táncegyüttes: az est során újraéled az 1935-ben készült, majd évtizedekig elveszettnek hitt Panorama című Graham-munka egy részlete, Norman Lloyd eredeti zeneművére.

Mint hozzátette, külön öröm, hogy a New York-i társulattal érkező balettmester a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékeinek közreműködésével állítja a Müpa színpadára a produkciót.

A nyitány másnapja egyben a tánc világnapja, amelynek alkalmából közös gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház, az eseményen a művészeti produkciók mellett szakmai díjakat adnak át.

Május elsején az Inversedance-Fodor Zoltán Társulat HOME című előadásának ősbemutatóját láthatja a közönség, amely Anh Ngoc Nguyen, vietnámi koreográfus személyes vallomása a világunkban zajló és mindannyiunkat érintő folyamatokról – emelték ki.

Ertl Péter elmondta, hogy május 7-én és 8-án a Dresden Frankfurt Dance Company lép színpadra a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán. Napjaink egyik legnevesebb táncegyüttese Hollow Bones (üreges csontok) című Jacopo Godani-koreográfiával érkezik. Az előadások után pedig közönségtalálkozót tartanak.

A neves külföldi együttesek mellett május 3-án a Győri Balett megrázó és drámai erejű Ne bánts! című előadásával érkezik a Táncszínházba. Velekei László, a Győri Balett igazgatója elmonda, hogy a darab a családon belüli erőszak témájával foglalkozik.

Ertl Péter újdonságként említette, hogy idén bemutatkozik a Nemzeti Táncszínházban a Budapesti Operettszínház Balettegyüttese is. Május 2-án a Korhatár nélkül című előadásban körbetáncolják a balett világát a Hattyúk tavától a Mosoly országán át, egészen a kortárs balett koreográfiákig.

A Kisteremben a Feledi János – Feledi Project az emberi létet alapvető eseményeire választ kereső TestTérKép című előadása tekinthető meg, valamint egy mindig különlegesben gondolkodó alkotó, Fehér Ferenc várja a közönséget, a Hakuna Matata című darabjával.

Feledi János, a Feledi Project TestTérKép című előadásáról szólva kitért arra, hogy az emberi lét alapvető kérdéseire választ kereső darabot tíz évvel ezelőtt a Várban mutatták be, a mostani előadás ennek az újragondolása.

Május 5-én a The four seasons/Ha a világ enyém lenne című különleges angol–magyar kétrészes est érkezik a Táncszínházba. Földi Béla, a Budapest Táncszínház alapító igazgatója elmondta, hogy régi vágya volt, hogy külföldi együttesekkel közösen lépjenek fel. Az előadás első részében Vivaldi világhírű műve A négy évszak zenéje csendül fel, melyhez vizulális látványt a Compagnia Opus Ballet társulata nyújt, ezt követően pedig a Budapest Táncszínház előadásában, Földi Béla koreográfiája elevenedik meg a Ha a világ enyém lenne című előadásban.

Május 10-én és 11-én a franciaországi Malandain Ballett Biarritz La Pastorale című klasszikus balett alapokra építő, de a kortárs nyelven megszólaló táncelőadásával zárul a fesztivál. A mű Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából készült, és alapjául a zeneszerző derűs, idilli és természetdicsőítő 6. szimfóniája szolgált.

 

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában