Több 100 év története

2022.03.13. 12:15

Egyedülálló kódexgyűjteményből nyílik kiállítás

A kódexekről írt új kiadvány leírja a kötetek keletkezését, történelmi és művészettörténeti jelentőségét.

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárban őrzött összes kódex most első alkalommal kerül a látogatók elé a pénteken megnyílt kiállításon, a kódexekről készült tudományos igénnyel írt kódexkatalógus bemutatóján. Szalai Katalin, a könyvtár igazgatója elmondta, a bemutatandó állomány a bibliotéka több 100 éves története során még soha nem szerepelt együttes kiállításon.

A látogatók 45 kódexet csodálhatnak meg.

A magyarországi egyházi könyvtárak közül a legtöbb kódex az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárban található. A kiállítás a középkori magyarországi írásbeli kultúrát a magyar és más európai másoló műhelyekben készült kódexekkel reprezentálja.

Különös jelentőséggel bír 2 magyar nyelvű nyelvemlék. A Nagyszombati kódex az óbudai klarissza kolostorban készült, elmélkedéseket, bűnbánatot és gyónást elősegítő írásokat tartalmaz. A Jordánszky-kódex pedig a legteljesebb középkori magyar bibliafordítás. Nevét korábbi tulajdonosáról, Jordánszky Elek esztergomi kanonokról kapta.

Kiemelkedő kötet a hatalmas liturgikus díszkódex, a 2 kötetes Bakócz-graduále, a cseh zenei anyagot tartalmazó, gazdagon díszített Ulászló-graduále.

A kódexekről írt, most bemutatott kiadvány leírja a kötetek keletkezését, történelmi és művészettörténeti jelentőségét, valamint tárgyalja a művek külső megjelenését, a különböző kötéseket, díszítéseket, vereteket. A kiállítást március 31-ig lehet látogatni, a kódexek digitalizált változata bármikor megtekinthető az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár honlapján.

Borítókép: MTI / Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában