Történelmi tematika

2021.12.26. 07:10

Meghosszabbított határidővel lehet nevezni a 30 éve szabadon esszépályázatra

A XX. Század Intézet pályázatának díjai között szerepel egy iPhone, egy iPad, egy iWatch, valamint több értékes könyvcsomag is.

Meghosszabbítja január 11-ig a 30 éve szabadon című történelmi esszépályázatát a XX. Század Intézet. A 9-12. osztályos diákoknak szóló felhívás arra ösztönzi a középiskolásokat, hogy írjanak esszét az 1989-hoz és 1990-hez fűződő személyes családi történeteikről, mutassák be a kommunista Kádár-rendszer szabadsághiányos állapotát és azt, mit jelent a mai kor embere számára a szabadság.

A szabadság nem magától értetődő, természetes állapot. Mindig döntés és egyben cél is, amiért küzdeni kell. Ahhoz, hogy a történelmet, mai életünket és a napjainkban zajló eseményeket jobban megértsük, elengedhetetlen megértenünk, mi zajlott 1989-ban és 1990-ben, mert akármerre is nézünk a politika világában, számos dolog vezethető vissza a rendszerváltoztatásra – fogalmazott Baczoni Dorottya, az intézet igazgatója.

A pályázattal arra ösztönzik a középiskolás tanulókat, hogy a tankönyveken kívül más, személyes forrásból is megismerjék a rendszerváltoztatás korszakát, tegyenek családtagjaikkal egy közös gondolati sétát és osszák meg egymással, miben változott meg akkor az élet.

Egyetlen kérdés mindig hozza magával a többit. Ennek jegyében a tanulók tegyék fel az első kérdést, hogy megelevenedjen előttük egy már letűnt, a tankönyvek steril világába zárt korszak, majd írják meg, ebből számukra mi a legmegdöbbentőbb, mindez hogyan kapcsolódik a saját életükhöz, azt is hangsúlyozva, mi az, ami számukra teljesen életidegen – fűzte hozzá Baczoni Dorottya.

A 30 éve szabadon című esszépályázat első helyezettjének egy iPhone, a másodiknak egy iPad, a harmadiknak pedig egy iWatch a jutalma. Ezenkívül mindhárman egy könyvcsomaggal is gazdagodnak.

További részletek a pályázattal kapcsolatban a XX. Század Intézet honlapján olvashatóak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában