Zenés színpadi játék

2021.11.29. 14:12

Ősbemutatóval indítja az újévet a Szegedi Nemzeti Színház

Az intézmény olyan produkciók létrehozására törekszik, amelyekkel csak Szegeden találkozhat a közönség, vagy innen indulnak útjukra.

A kortárs magyar költészet és könnyűzene két meghatározó alakja, Závada Péter és Subicz Gábor Georg Büchner Leonce és Léna című műve alapján készült zenés színpadi játékával kezdi az újévet a Szegedi Nemzeti Színház – tájékoztatta a teátrum az MTI-t.

Barnák László főigazgató, a darab rendezője úgy fogalmazott, az intézmény olyan produkciók létrehozására törekszik, amelyekkel csak Szegeden találkozhat a közönség, vagy innen indulnak útjukra.

Georg Büchner alapművét világszerte sok színház tűzte már műsorra, a szegedi feldolgozáshoz hasonló azonban még nem született. A készülő előadással elsősorban a fiatalokat szeretnék megszólítani olyan, számukra fontos témákkal, mint a szerelem, az identitáskeresés és a generációs szakadék. Az alkotók zenében és szövegben megerősítették a karaktereket, a női figurák erőteljesebben vannak jelen a történetben.

A járvány félelmet, cinizmust hozott magával. Könnyedén, átgondolatlanul véleményezünk másokat, dobálózunk bántó gondolatokkal – ezt a falakkal elzárt, véleményező távolságtartást igyekszik feloldani a mű. Ráirányítja a figyelmet a bennünket körülvevő finomságokra, költőiségre

- tudatta a rendező.

Az előadás zsigerileg próbál hatni a nézőre, ezt erősíti a szöveg és a zene mellett a látvány is. Varsányi Anna díszlete és jelmeze nem köti adott korhoz és térhez a történetet, így tágabb értelmezési lehetőséget biztosít. Megjelenik a cirkusz, a szórakozás világa, de amint kihunynak a fények, láthatóvá válik a csillogás mögötti, elrejteni kívánt, szürkébb, lepukkantabb valóság. Az elsődleges célcsoport, a fiatalok ízléséhez alkalmazkodva a népszerű fantasy sorozatok kissé elrajzolt karakterei is visszaköszönnek a látványvilágban.

Dinyés Dániel zenei vezető hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy a korunkat meghatározó kérdésekre keressünk válaszokat, erre épül az előadás is, amelyben összművészeti produkciót létrehozva az operatagozat mindhárom pillére – az operaénekesek, a tánckar és a kórus – részt vesz, színészekkel karöltve.

Závada Péter és Subicz Gábor a darabban Georg Büchner fiatalkori elképzeléseit fogalmazzák meg mai nyelven, mai zenével, középpontba állítva az ifjúkori lázadást és generációk közötti áthidalhatatlannak tűnő különbségeket, illetve magát a bátorság eszméjét, hiszen a fiatalság meghatározó kérdése, hogy meg tud-e hozni egy olyan döntést, amit az előző generáció nem mert – áll a közleményben.

Borítókép: Barnák László színész, rendező a Szegedi Nemzeti Színház épületében 2018. február 13-án.

Fotó: Rosta Tibor/MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában