elismerés

2021.11.05. 13:50

Mónus Márton kapta az idei Hemző Károly-díjat

A díjátadó után megnyílt a tavalyi nyertes, Végh László Isten, huskyk, havasok című kiállítása a Capa Központ 8F Galériájában.

Mónus Márton fotóriporter (MTI/MTVA) kapta a Hemző Károly Alapítvány fiatal alkotóknak kiírt díját csütörtökön a Capa Központban – közölte az intézmény a honlapján.

A zsűri (Lajos Mari, Szarka Klára, Korniss Péter, Bánkuti András és Salvarani Zsófia) indoklása szerint a Mónus Márton a fontos társadalmi kérdésekkel foglalkozó hosszú távú munkáit nagy képi erővel, szakmailag igényesen valósította meg – közölték.

Mint írják, a pályázatban szereplő esszéi – a súlyos környezetszennyezést okozó fűtési nyomorról, a sportról mint az integráció eszközéről és hortobágyi gulyásokról -, de többi ismert munkája is erős és hatásos fényképekből áll. Sorozatait nagy körültekintéssel szerkeszti meg. A 35 év alatti magyar fotográfusoknak alapított pályázaton Mónus Márton már kétszer, 2018-ban és 2019-ben is szerepelt finalistaként.

A díjátadó után megnyílt a tavalyi nyertes, Végh László Isten, huskyk, havasok című kiállítása a Capa Központ 8F Galériájában.

Mónus Márton foróriporter 1990-ben született. Eredetileg biológusnak és fizikatanárnak tanult az ELTE-n. Már az egyetemi tanulmányai alatt a HVG gyakornoka lett, közben elvégezte a MÚOSZ Bálint György Akadémia fotóriporter szakát. A HVG-s gyakornokság után az MTI-ben kezdett dolgozni külsős fotóriporterként. A See.Me The Exposure Award pályázaton indult képét kiállították a párizsi Louvre-ban.

Több díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, köztük az André Kertész-nagydíjat, Escher Károly-díjat és háromszor a Szalay Zoltán-díjat. Résztvevője nemzetközi masterclassoknak és workshoponak.

A napi fotóriporteri munkái mellett a személyes projektjei alanyait akár hosszú éveken át követi. Projektjei legtöbbször emberközpontúak, személyek vagy társadalmi csoportok problémáit próbálja feltárni a fotográfia eszközével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában