Dalgyűjtemény

2021.11.17. 12:15

Megjelent az Énekelj az Úrnak című gitáros énekeskönyv 3. kiadása

A Bencés Kiadó a jövőben szeretne egy 2. kötetet is készíteni az énekeskönyvből, az időközben elkészült dalokból.

Megjelent az Énekelj az Úrnak című ifjúsági gitáros énekeskönyv harmadik, javított és átdolgozott kiadása a Bencés Kiadó gondozásában. A legátfogóbb ifjúsági dalgyűjteményt a Pannonhalmi Főapátságban mutatták be a Szent Márton-nap alkalmából rendezett ifjúsági találkozón szombaton.

Köszöntőjében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a Pannonhalmi Főapátság iránymutatásával vannak nagyobb léptékű beruházások, azonban ahhoz, hogy az épületek megteljenek élettel és ne csak múzeumok, vagy intézmények legyenek, szükség van olyan kisléptékű fejlesztésekre is, amelyek azokat lélekkel is megtöltik. Hozzátette, az úgynevezett Kék könyv éppen ilyen, megtölti tartalommal a keresztény egyházat.

A kilencvenes évek előtti időszakban a gitáros egyházi zene lázadás volt, de ma már tudjuk, hogy a gregorián és népénekek mellett a gitáros énekekre is szükség van a fiatalok megszólításához – fogalmazott.

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy a dalgyűjtemény sikerét és fontosságát jelzi, hogy 3. alkalommal is szükség volt a kiadására. Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát azt emelte ki, hogy a könyv az 1993-as első megjelenése idején is hiánypótló munka volt.

A gitáros zene hiteles imádság, amely a szívünkben lévő öröm kifejezése az ifjúság számára – hangsúlyozta.

Hardi Titusz, a Pannonhalmi Főapátság oktatási igazgatója, a kötet szerkesztője és kezdeményezője felidézte, hogy a kötet első megjelenése előtt a dalok úgy terjedtek, mint a népdalok, ezért érezték szükségét, hogy azokat összegyűjtsék, megszerkesszék és egységes formában megjelentessék. Sillye Jenő zeneszerző azt emelte ki, hogy a kiadvány éveken keresztül egyedül képviselte idehaza az ifjúsági énekeket. Dejcsics Konrád, a főapátság kulturális igazgatója pedig elmondta, hogy a Bencés Kiadó a jövőben szeretne egy 2. kötetet is készíteni az énekeskönyvből, az időközben elkészült dalokból.

A Szent Márton-nap alkalmából rendezett ifjúsági találkozón Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője is részt vett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!