Kárpát-medencei kultúra

2021.11.16. 13:05

Indul a Hagyományok Háza Hálózat kiépítése Erdélyben

A Hagyományok Háza vezetését péntektől Both Miklós zeneszerző, előadóművész, néprajzkutató veszi át.

Az M1 csatorna beszámolója szerint Kelemen Lászlónak, a Hagyományok Háza leköszönő főigazgatójának a feladata lesz, hogy a Hagyományok Háza Hálózatot kiépítse Erdélyben.

A Hagyományok Háza vezetését péntektől Both Miklós zeneszerző, előadóművész, néprajzkutató veszi át.

Kelemen László, a Hagyományok Háza Alapítvány vezetője a műsorban elmondta, az alapítványt marosvásárhelyi központtal építik fel, de lesz iroda Kolozsváron, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen.

Az alapítvány 10 kiemelt civil szervezettel dolgozik együtt Erdély-szerte. Kelemen László hangsúlyozta, a civil mozgalmakat erősíteni kell, a hozzáadott értéküket folyamatosan meg kell őrizni. Kitért arra is, hogy a magyarországi tapasztalatok alapján akkreditált képzéseket is szeretnének megvalósítani Erdélyben, az ottani lokális tudás bevonásával.

A Hagyományok Háza abból a felismerésből indult, hogy a falvakban a hagyományok átadása megszűnik, így pillanatokon belül megtörténhet, hogy hagyományból múzeumi darab lesz, nem élő, lelket gazdagító valami – fogalmazott. Hozzátette, meg kellett szervezni a hagyomány átadását, ebben nagy segítséget jelent a táncházmozgalom.

Kelemen László az elmúlt 20 évet küzdelmesnek jellemezte, a nagy fordulat évének pedig 2017-et nevezte meg, amikor a Hagyományok Háza kiemelt stratégiai intézmény lett. Ekkor kezdődött el a Kárpát-medencei hálózat hivatalos kiépítése, valamint megújult a Budai Vigadó is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában