tárlat

2021.10.30. 16:58

Modok Mária és Czóbel Béla festőházaspár közös kiállítása nyílt Szentendrén

A kiállítás kiegészül a közgyűjteményekből és magángyűjtők tulajdonából származó, korszakjelző alkotással is, és eddig még soha nem látott festményekkel, grafikákkal.

Eddig nem látott alkotásokat is bemutat Modok Mária és Czóbel Béla festőházaspár közös kiállítása, amely Két Paletta címmel péntektől látható Szentendrén, a Czóbel Múzeumban.

A jövő év novemberéig látható tárlat a Ferenczy Múzeumi Centrumban (FMC) őrzött festői hagyatékból és korabeli fotókból, dokumentumokból a festőházaspár izgalmas művészeti párbeszédét és egymásba olvadó festői törekvéseit követi végig – tájékoztatta az FMC pénteken az MTI-t.

A kiállítás egyik fő érdekessége az a kétoldalas mű, amelynek egyik oldalán egy enteriőr, a másikon csendélet látható Czóbel Bélától.

Az 1917-ben készült alkotás azért érdekes, mert ebből a periódusból kevés munka ismert a szakemberek előtt – hívják fel a figyelmet a tájékoztatóban.

A kiállítás kiegészül a közgyűjteményekből és magángyűjtők tulajdonából származó, korszakjelző alkotással is, és eddig még soha nem látott festményekkel, grafikákkal.

A válogatás azt az időszakot helyezi fókuszba, amelyben Czóbel biztonságos otthonra lelt Modok Mária mellett, és új energiákkal dolgozhatott. De kitekintést ad a korai munkákra és Czóbel egyedül töltött, utolsó öt évében készült alkotásaira is.

Mint írják, a Czóbel Múzeum 1975-ös megnyitásakor a festő is kifejezte óhaját, hogy felesége egy állandó kamarakiállítást kapjon.

Erre csak az épület 1983-as átépítése után került sor, és csak pár évig állt fenn. A közös kiállítás alkalmat ad arra, hogy nagyobb volumenben, együtt is bemutatkozhasson a két művész – olvasható a tájékoztatóban.

A közös kiállítással Modok Mária (1896-1971) halálának és Czóbel Béla (1883-1976) Műcsarnokban rendezett kiállításának 50. évfordulóját is megünneplik.

Borítókép: Czóbel Béla és Modok Mária / Czóbel Múzeum facebook oldala

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában