Ünnepi hangverseny

2021.10.25. 16:40

Gálaesttel emlékeznek meg Cziffra György 100. születésnapjáról

Az alkalomra összeállított koncertprogramot a fellépők november 7-én Párizsban is bemutatják majd.

Gyorgy Cziffra dans l'émission "Les grands interprètes" Gyorgy Cziffra in the program "The big interpreters"

Forrás: INA / AFP

Fotó: Daniel Fallot

Cziffra György emlékét idézik fel a zongoravirtuóz 100. születésnapján, november 5-én a budapesti Müpában az emlékév kiemelt eseményeként.

Az ünnepi gálahangversenyre Cziffra Psodia címmel komponált új művet Eötvös Péter. A szerző első zongoraversenyét Balázs János mutatja be a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával, Mikko Franck finn karmester vezényletével.

A Cziffra György által inspirált világhírű muzsikusok között lép színpadra Gyenyisz Macujev orosz zongoraművészt is, aki november 4-én ad szólóestet a Müpában.

Mindkét esemény a Müpa Budapest és a Cziffra György-emlékév együttműködésének köszönhetően valósul meg.

Cziffra György az ötvenes évek második felében Franciaországban talált új otthonra, ahol intenzív kapcsolatot alakított ki az ottani zeneélettel. Eötvös Péter a Cziffra Psodia című művet Balázs Jánosnak ajánlotta, aki a november 5-én a gálakoncerten Cziffra egyik emlékezetes repertoárdarabját, Liszt Ferenc lenyűgöző eleganciájú Magyar fantáziáját is eljátssza.

Az Eötvös-versenyműben szerepet kap a cimbalom is, amelyet ezúttal Lukács Miklós, a jellegzetesen magyar hangszer egyik legjelesebb ma élő virtuóza szólaltat meg.

Az est második részében César Franck d-moll szimfóniája hangzik el. A műsort Mikko Franck, a Jorma Panula fémjelezte világsikerű finn karmesteriskola egyik legkiemelkedőbb képviselője dirigálja.

A zongoravirtuóz élete korántsem volt egyszerű

A magyar kortárs zenei színtér nemzetközileg is elismert zeneszerzője, Eötvös Péter gyerekkorában találkozott először Cziffra Györggyel, akit 1950-ben sikertelen disszidálási kísérlete miatt kényszermunkára ítélték.

A kőfaragó üzemben és az építkezésen végzett fizikai munka maradandó sérüléseket okozott kezein.

Eötvös Péter édesanyja, Cziffra egykori zeneakadémiai tanulmányi társa egyike volt azoknak, akik 1953-ban, a szabadulása után a zongoraművészt támogatták. Cziffra egy budapesti presszóban kezdett el újból fellépni, itt hallotta őt először, kilencéves kisfiúként a későbbi zeneszerző.

Eötvös Péter visszaemlékezései szerint a zongorista játéka kezei elgyötört állapota ellenére is magával ragadó volt.

A két család Cziffra György Magyarországról való távozása után is kapcsolatban maradt. A zeneszerző Cziffra Psodia című zongoraversenyében a legendás zongorista életének sikereit és viszontagságait kívánta a zene eszközeivel megjeleníteni.

A Francia Rádió Filharmonikus Zenekara a két világháború között, 1937-ben alakult. A zenekar jelenlegi zeneigazgatója az 1979-ben született Mikko Franck a helsinki Sibelius Akadémia professzorához, Jorma Panulához kötődő finn karmesteriskola egyik legkiválóbb neveltje 2015 óta áll a francia együttes élén.

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepli. Ezenkívül az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével, egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön. Számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. A programsorozat a Müpa és a Cziffra György-emlékév együttműködésének keretében, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alap, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában