Élő városok-formálódó közösségek

2021.09.03. 07:30

Tovább folytatja kulturális együttműködését Budapest és Párkány

Még egy évig fenntartja együttműködését a Budapesti Művelődési Központ és a Párkányi Városi Művelődési Központ. A két intézmény az elmúlt nyolc hónapon át segítette egymás kulturális munkáját és osztotta meg tapasztalatait.

Az Élő városok-formálódó közösségek című Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program segítségével a két fél számos projektet valósított meg közösen, többek közt a Fürdővárosok konferenciáját és a Szlovák-Magyar Folk Fesztivált. A program lezárult, de a két fél a következő egy esztendőben is támogatja egymást.

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program során hat rendezvényt valósítottak meg.

Elsőként a Kulturális szakemberek csereprogramját, majd a Szlovák-Magyar Folklór Fesztivált, a Fürdővárosok konferenciáját, egy média alkotótábort, illetve mindkét város bemutatkozott partnerénél.

A Budapesti Művelődési Központ a párkányi Levendula érintése rendezvényen, míg a párkányiak a Múzeumok éjszakáján voltak jelen egy várost bemutató néprajzi tárlattal.

A programot lezáró sajtótájékoztatót a Főpolgármesteri Hivatalban tartották, ahol Gy. Németh Erzsébet Budapest humán területekért felelős főpolgármester-helyettese elmondta: az együttműködés azért is figyelemreméltó, mert a pandémia alatt is meg tudták valósítani a programokat. Júlia Zdarska, a Párkányi Városi Művelődési Központ igazgatója hozzátette, hogy bizonyos esetekben a korlátozások még segítették is a program népszerűsítését. Példának említette, hogy a Szlovák-Magyar Folklór Fesztivált online tartották még, és

amíg a rendezvénynek helyt adó Fonó Budai Zeneház befogadóképessége 500 fő, addig a netes közvetítést 2500-an követték.

Eugen Szabó, Párkány polgármestere kitért arra, hogy a város mindössze 10 ezer lakosú, de évi 80 ezer turista fordul meg náluk, és a látogatók igényeit is sikerült kielégíteni a szlovák-magyar csereprogram eseményeivel. A sajtótájékoztatón Marsi László, a Budapesti Művelődési Központ igazgatója elmondta, hogy az együttműködés további egy évvel meghosszabbodik egy úgynevezett fenntartási időszakkal. Ebben az egy esztendőben egymás rendezvényeit meglátogatják tapasztalatcsere céljából, művészeti produkciókat ajánlanak egymásnak, a pályázati lehetőségeket közösen figyelik, valamint kézműves és népzenei programokat szerveznek a hagyományok megőrzése céljából. A sajtóesemény végén az együttműködés folytatásáról Júlia Zdarska és Marsi László szerződést írt alá.

Borítókép: Júlia Zdarska és Marsi László a szerződés aláírásakor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában