Ország-világ

2021.08.02. 15:49

L. Simon László lett a Nemzeti Múzeum új főigazgatója

L. Simon László korábbi kultúráért felelős államtitkárt nevezték ki a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatójának július 31-i hatállyal – jelentette be Facebook-oldalán hétfőn maga a politikus, aki az MTI megkeresésére közölte: lemond országgyűlési képviselői mandátumáról.

L. Simon László közölte, hogy hétfő délelőtt járt Kásler Miklósnál, az emberi erőforrások miniszterénél, akitől átvette főigazgatói kinevezését.

Ezt követően Fekete Péterrel, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárával közösen felkeresték Varga Benedeket, a Nemzeti Múzeum leköszönő főigazgatóját, megköszönve eddigi munkáját.

„A következő öt évben a magyar állam legrégebbi kulturális intézményét, legfontosabb és legnagyobb múzeumát vezethetem. Köszönöm miniszter úr és a Kormány bizalmát” – fogalmazott.

A jelenleg a Fidesz parlamenti frakciójában helyet foglaló L. Simon László számos további politikustársának is köszönetet mondva bejelentette, hogy aktív pártpolitikusi munkáját befejezi.

Az MNM frissen kinevezett főigazgatója az MTI megkeresésére közölte: lemond országgyűlési mandátumáról is. Mint felidézte, a Latorcai Csaba államtitkár által vezetett szakmai bizottságban a csaknem két órás meghallgatása után mind a hat bizottsági tag szavazatával támogatta kinevezését. Különösen megnyugtató a Nemzeti Múzeum Üzemi Tanácsának, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének, valamint az Országos Közgyűjtemények Szövetsége delegáltjának igenlő szavazata – fűzte hozzá.

„Megtisztelő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr is végig olvasta a pályázatomat, megismerve és támogatva a terveimet. Köszönöm a hosszú évek óta mellettem dolgozó munkatársaim segítségét, szakmai és emberi támogatását. Köszönöm az elmúlt hetekben kapott sok biztatást, különösen is a múzeumi világból, történész, régész, művészettörténész körökből, valamint a családom tagjaitól, az anyaországi és erdélyi értelmiségi barátaimtól, a nemzeti kultúránk ápolásáért elkötelezett politikusoktól érkező bátorítást. Igyekszem mindezt viszonozni, a bizalmat megszolgálni” – fogalmazott Facebook-oldalán L. Simon László.

A hírről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is beszámolt közösségi oldalán. A tárcavezető megköszönte Varga Benedek leköszönő főigazgató munkáját, egyben sok sikert kívánt utódjának „a magyar állam legrégebbi kulturális intézményének vezetéséhez”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában