Bauhaus

2021.08.22. 20:20

Hatévnyi felújítás után megnyílt a berlini Modern Művészetek Múzeuma

Épületét a Bauhaus egyik úttörője, Ludwig Mies van der Rohe tervezte.

22 August 2021, Berlin: Visitors wait outside the Neue Nationalgalerie shortly before its opening. A team led by the British star architect David Chipperfield has renovated and repaired the building, which was originally built according to plans by the architect Ludwig Mies van der Rohe. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: DPA/AFP

Fotó: Christophe Gateau

Az üveghomlokzatú múzeum megnyitásán Monika Grütters német kulturális miniszter beszélt arról, hogy a modern művészet szerelmeseinek visszatérését várják erre a zarándokhelyre.

A 140 millió euróból (49 milliárd forintból) finanszírozott felújítást, amely az épület acél- és üvegszerkezetét érintette, David Chipperfield brit építész felügyelte.

Mies van der Rohe volt a működését 1919 megkezdő Bauhaus művészeti és tervezőiskola három igazgatója közül az utolsó. Az iskola röviddel a nácik 1933-as hatalomra kerülése előtt kénytelen volt bezárni. Mies van der Rohe pedig később az Egyesült Államokba emigrált.

A Modern Művészetek Múzeuma (Neue Nationalgalerie) volt Mies van der Rohe egyetlen II. világháború után elkészült munkája Németországban. Az egykori Nyugat-Berlinben épült, nem messze a berlini faltól. A múzeum 1968-ban nyílt meg, egy évvel az építész halála előtt.

A múzeum három kiállítással nyílik meg újra: az egyik az intézmény gyűjteményének legfontosabb munkáiból mutat be válogatást, a másik Alexander Calder szobrászművész alkotásait vonultatja fel, a harmadikat pedig a film- és médiaművész, Rosa Barbra alkotásainak szentelték.

Berlinben épül a 20. század Múzeuma is a Modern Művészetek Múzeuma mellett. Az új múzeum szintén a kortárs művészeti alkotások bemutatkozásának helyszíne lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában