Augusztus 20.

2021.08.18. 15:02

Bánk bán előadással ünnepel a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Erkel Ferenc Bánk bán című operájának előadásával ünnepli a Margitszigeti Szabadtéri Színpad augusztus 20-án a nemzeti ünnepet.

A címszerepet alakító Molnár Levente Erkel Ferenc Bánk bán címû operájának próbáján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2020. augusztus 18-án. A darabot Vidnyánszky Attila rendezésében augusztus 19-én, az államalapítás ünnepének elõestéjén mutatják be.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Erkel Ferenc három felvonásos műve Vidnyánszky Attila rendezésében lesz látható

– közölte a Margitszigeti Színház az MTI-vel.

A főbb szerepeket Molnár Levente operaénekes mellett Mester Viktória, Boncsér Gergely, Fischl Mónika, Kálmándy Mihály, Kováts Kolos és Bakonyi Marcell játssza és énekli. Az előadáson közreműködik a Győri Nemzeti Színház zenekara, énekkara és tánckara, a Honvéd Férfikar, a Budapesti Stúdiókórus, valamint a Bánk bán 2020 tánckara.

„A Bánk bán zseniális alkotás, Katona művével a drámaírás shakespeare-i csúcsaira ért fel”

– idézi a tájékoztató Vidnyánszky Attilát, az előadás rendezőjét.

Hazánk nagy sorsfordulói, történelmi tragédiái mindig arra késztetnek, hogy átgondoljuk a helyünket a világban, megfogalmazzuk küldetésünk és végzetünk sajátosságait – hangsúlyozta, kiemelve: erre Erkel grandiózus műve különösen alkalmas, hiszen sűrítve, ugyanakkor a zene szuggesztív erejével felerősítve szembesít bennünket a drámai történettel.

Számomra a Bánk bán a magyarságot jelképezi – az örök kiélezett, éles harcot azért, hogy a jó úton tudjunk maradni – mondta Molnár Levente operaénekes, aki szerint jelképezi a megosztottságot, az erőt, a becsületességet, a tisztességet.

Erkel Ferenc 1844-ben, a Kölcsey Ferenc Himnuszának megzenésítésére kiírt pályázaton aratott győzelme után kezdett el foglalkozni Katona József drámájával. A történelem hosszúra nyújtotta a komponálás idejét: előbb a szabadságharc, majd az azt követő diktatúra cenzúrája miatt 1861. március 9-ig kellett várnia a közönségnek, mire a mű teljes egészében megszólalhatott az akkori Nemzeti Színházban.

Borítókép: a címszerepet alakító Molnár Levente Erkel Ferenc Bánk bán című operájának próbáján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2020. augusztus 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában