düledék palota

2021.07.06. 14:41

Hidegrázós rémtörténetek a nyári kánikulában

Ezek a rémtörténetek egytől egyig lebilincselő olvasmányok – a világirodalom halhatatlan angol és amerikai szerzőitől, akik az emberi félelem és a tudhatatlan tudás régióiba merészkedtek.

Edgar Allan Poe 1809-1849. American author of horror and thriller stories c1904. (Photo by Ann Ronan Picture Library / Ann Ronan Picture Library / Photo12 via AFP)

Forrás: AFP / Photo12 / Ann Ronan Picture Library

Fotó: Photo12 via AFP

A harminckét írást tartalmazó kötet igyekszik felmutatni ennek a fantasztikus irodalmi témának változatos gyöngyszemeit, melyeket olyan alkotók hagyományoztak ránk a XVIII. század óta, mint Byron, Dickens, Poe, Kipling, Doyle, Stoker vagy Lovecraft.

A kezdeti kliséktől – csörgő láncok, kripták és kastélyok, csontvázak és boszorkányság – az emberi lélek mélyrétegeit boncoló, félelmeink okát inkább belül, mintsem külső tényezőkben kereső, vagy éppen a transzcendens borzalom megragadhatatlanságát firtató rémnovellákig jutunk.

Olyan nők és férfiak remekművei ezek, akik ékes bizonyítékát nyújtják annak, hogy ez a mindig is populáris műfaj – mely manapság sokkal inkább a mozgóképben éli virágkorát –, lényegében a szerzői tehetségnek van kiszolgáltatva. És amennyiben egy-egy zseni késztetést érez a műveléséhez, nemcsak hogy a legolvasmányosabb alkotások kerülnek ki a keze alól, de

ezek a művek egyben a szórakoztatás fantasztikus képessége mellett képesek felvonultatni az összes erényt, amit csak a legnagyszerűbb irodalomtól várhatunk el.

A kötet szerzői: Anna Laetitia Aikin, Lord George Gordon Byron, William Harrison Ainsworth, Washington Irving, Charles, Robert Maturin, Sir Walter Scott, Nathaniel Hawthorne, Edgar Allan Poe, Elizabeth Gaskell, Herman Melville, Fitz-James O’Brien, Charles Dickens, Mark Twain, Joseph Sheridan Le Fanu, Robert Louis Stevenson, Rudyard Kipling, Sir Arthur Conan Doyle, Charlotte Perkins Gilman, Bram Stoker, Henry James, Ambrose Bierce, Robert William Chambers, Jack London, Montague Rhodes James, Algernon Blackwood, Lord Edward Dunsany, Saki (Hector Hugh Munro), Edward Frederic Benson, Arthur Machen, Howard Phillips Lovecraft, Walter de la Mare, Robert Ervin Howard

Borítókép: Poe néhány történetétől az embert kiveri a víz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában