Nyelvőrzés

2021.06.22. 11:32

Egyre kevesebb magyar szó van használatban

A magyar nyelv védelmének érdekében megkezdi munkáját a Digitális Kazinczy Műhely a Digitális Jólét Program, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Tokaj-Hegyalja Egyetem összefogásában.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Digitális Kazinczy Műhely tevékenységi köre igen sokrétű, a közgyűjteményektől az applikációfejlesztéseken át az emberi erőforrásokig terjed

– foglalta össze Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője a hétfői online sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a munkához két programmal szeretnének csatlakozni, a Digitális Comenius Programmal, emellett nemcsak anyagi és egyéb eszközökkel támogatják a Digitális Kazinczy Műhelyt, hanem a Mesterséges Intelligencia Koalíció támogatásával a nyelvművelést is bevonják.

Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a tömegkommunikáció és az óriási információáradat mindennapi életünk részévé vált, de az anyagok nagy része nem magyar nyelvű. Hozzátette, hogy

a magyar nyelv veszélyben van, egyre kevesebb magyar szó van használatban, de az a cél, hogy a mesterséges intelligencia eszközeivel gazdagítsák a magyar nyelvet, többek között figyelemfelhívó tartalmak létrehozásával, érdemi kutatások eredményeivel.

Aki nem tud angolul, az az informatikában nem boldogul – mutatott rá Jobbágy László, hozzátéve: sok olyan technológiával, digitalizációval kapcsolatos témakör van, ahol a szaknyelv az angol, ezért nagyon kell igyekezni, ha azt szeretnénk, hogy a magyar nyelv mindenre területre kiterjedő nyelvként tudjon működni.

A Magyar Nyelv Múzeumában hétfőn nyíló új állandó Kazinczy-kiállításra hívta fel a figyelmet Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Kiemelte:

a múzeumot és a kertet a magyar nyelv zarándokhelyévé szeretnék fejleszteni.

Hauser Zoltán, a Tokaj-Hegyalja Egyetem szakmai előkészítő bizottságának elnöke arról szólt, hogy az egyetem kifejezetten készül arra a térségfejlesztő küldetésre, amelybe integrálni szeretné az „intellektuális erőtereket” is. A Digitális Jólét Program pedig nem csupán erőtér, hanem katalizátor is, olyan teljesítményeket, lehetőségeket indít el, amely az egyetem számára gyümölcsöző jövőképet vázol fel – fűzte hozzá.

Anyanyelvünk megőrzése és fejlesztése úgy biztosítható, ha elkészülnek azok a nyelvtechnológiai megoldások, amelyek a mesterségesintelligencia-alapú rendszerek működéséhez szükségesek

– közölte Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke. Hozzátette: a Mesterséges Intelligencia Koalíció egyik kiemelt célja a magyar nyelvet felkészíteni az MI korszakra, ami egy nemzeti összefogást igénylő feladat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában