interaktív online előadás

2021.05.29. 12:20

Szombaton este nézhető a balassagyarmati túszdrámáról szóló opera

Gryllus Samu és Brina Stinehelfer Túszopera című, dokumentumalapú interaktív kamaraoperája a szegedi MASZK Egyesület Tavaszi Kollekció 2021 elnevezésű programsorozatának egyik eseményeként látható szombaton online.

A Gryllus Samu által, a közönség aktív részvételével komponált szerzemény az 1973-as balassagyarmati túszdráma és az akkori társadalmi reakciók viszonyát modellként használva járja körül a közösség szerepét a traumák kialakulásában, illetve a közösség erejét ezek feldolgozásában.

A kamaraopera a bécsi bemutató után mintegy két héttel látható szombaton 19.30-tól

egy különleges, online felületen (Spatial Chat) – közölték a szervezők. Az öt napot és öt éjszakát felölelő történetet egyedülálló módon mutatják be.

Akik jegyet váltanak a darabra, nemcsak nézőként, de a kamaraopera résztvevőiként, a történések szemtanúiként vesz részt az estén,

az előadás különböző szakaszaiban pedig más és más formában kerülhet közelebb a történethez, a zenéhez, az előadókhoz és alkotókhoz.

A darab alapjául szolgáló balassagyarmati túszdrámáról jó néhány újság- és tévériport, szubjektív visszaemlékezés, irodalmi, valamint filmes rekonstrukció született. Többéves kutatómunka eredményeképpen Hírzárlat címmel jelent meg Hatala Csenge könyve – a librettó is erre a forrásra támaszkodik – amelynek különlegessége, hogy

a túszdráma egykori szereplőinek többsége itt szólal meg először.

– A Magyarországon a mai napig jól ismert túszejtési akcióban fiatalok, a helyi laktanya párttitkárának két fia – az apjuk páncélszekrényéből ellopott fegyverekkel – egy leánykollégium lakóit ejtette túszul. A túszejtőkkel a helyi kórház pszichiátere, a közelmúltban elhunyt Samu István próbált tárgyalni a túszejtés első napjaiban.

A fiúk elmondták neki, hogy ha bárkinek baja esik – esetleg ők meghalnak –, azzal is eredményt értek el, hiszen így vagy úgy, de a „rendszer leleplezi önmagát”, azaz egy emberi élet elvételével elismeri:

hazugság, hogy a szocialista társadalomban a legnagyobb érték az ember.

Ezt az alapelvet persze a rendszer korábban már több ízben is látványosan meghazudtolta, ezt azonban a rendszerhez hű apa gyermekeiként nem látták át a fiúk. A pszichiáter sikertelenül próbálta e helyzet irrealitását a túszejtőknek megmagyarázni, és rávenni őket, hogy adják meg magukat, hiszen tervük eleve kudarcra van ítélve – idézi a közlemény Gryllus Samu szavait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában