Pünkösd ünnepén

2021.05.18. 16:56

Meghosszabbította gyógynövényes pályázatát a Hagyományok Háza

A gyógynövények napjainkban a reneszánszukat élik. A pünkösdi hiedelemvilágban a gyógyfüvek is fontos szerepet kaptak, így az ünnep közeledtével a Hagyományok Háza pályázatot hirdetett Csokorba szedett gyógynövénygyűjtemény címmel gyűjtőknek és e füvek tudorainak. A meghosszabbított beküldési határidő: május 20.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A természet patikája tavasszal megnyitja kapuit. A népi kultúrában szülőről gyermekre szállt a gyógynövények legjobb lelőhelyeinek és a hasznosításuknak tudása. A közelgő pünkösd napját számos varázslatos hiedelem veszi körül, többek között a hajnalban szedett gyógynövények áldásos hatása. A Galga mentén a bodza virágát ez időben leszedték, kiszárították és a teájával gyógyítottak. Több helyen a pünkösdi rózsa szirmait szórták a hajnalban merített kútvízbe, hogy szépek és egészségesek legyenek egész évben.

Manapság már rengeteg szárított gyógynövényt és megannyi gyógynövénykészítményt lehet vásárolni készen a bioboltokban, drogériákban, a természetben való gyűjtés kezd visszaszorulni. Ha ismer olyan lelőhelyet a Kárpát-medencében, ahol vadon termő gyógynövényeket lehet szedni, és tisztában van azok felhasználásának lehetőségeivel, küldje el, hogy a szervezők egy csokorba gyűjtve közkinccsé tehessék a Hagyományok Háza pünkösdi online tematikus napján.

Amit várnak:

  • a gyógynövény megnevezése,
  • leírása,
  • gyógyhatása,
  • lelőhelye,
  • két-három jó minőségű fotó.
  • A küldeményeket a [email protected] címre várják 2021. május 20-án délig.

    Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában