üzen a múlt

2021.05.25. 20:01

Átadták Tatán a felújított Esterházy-kastélyt

A kastélyban tárlat mutatja be az Esterházy család nemzetközi szerepét és a város fejlődésére gyakorolt hatását.

Tata, 2021. május 25. Bencsik János miniszterelnöki biztos, a térség fideszes országgyûlési képviselõje, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa és Michl József polgármester (b-j) átadja a felújított Esterházy-kastélyt 2021. május 25-én. A több évig tartó korhû rekonstrukció a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) beruházásában összesen 2,4 milliárd forintból valósult meg a Nemzeti Kastélyprogram segítségével. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Átadták Tatán a felújított Esterházy-kastélyt; a több évig tartó korhű rekonstrukció a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) beruházásában összesen 2,4 milliárd forintból valósult meg a Nemzeti Kastélyprogram keretén belül – tájékoztatott Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

„A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 30 műemlék, 18 kastély és 12 vár újul meg. Nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem falaik között új szakmai közösségek jönnek létre, új programok indulnak, melyek hosszú távon is kiállják az idők próbáját” – mondta kedden az átadás előtti köszöntőjében a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Tata, 2021. május 25.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond a felújított Esterházy-kastély átadásán 2021. május 25-én. A több évig tartó korhû rekonstrukció a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) beruházásában összesen 2,4 milliárd forintból valósult meg a Nemzeti Kastélyprogram segítségével.
MTI/Vasvári Tamás

Gulyás Gergely rámutatott, hogy a kastélyprogram esetében az a feladat, hogy fel kell tárni a múltat, meg kell érteni az épületek jelentőségét és olyan tartalommal kell megtölteni azokat, melyek szolgálják a helyi közösséget, segítenek a gyökereink megerősítésében, kultúránk megőrzésében.

Bencsik János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta, az Esterházyak nemzedékei által létrehozott értékek egyik legjelentősebb eleme az Öreg-tó partján található kastély, melynek felújításával a várral és az angolparkkal együtt egyedi, Tata arculatát meghatározó kulturális együttes jött létre.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosának ismertetője szerint a kastély felújítása során megvalósult a főépület és az úgynevezett kiskastély déli szárnyának teljeskörű rekonstrukciója. A főépület teljes szerkezeti megerősítését követően megújult a tetőszerkezet, és megtörtént a belső udvar rekonstrukciója.

Tata, 2021. május 25.
A felújított Esterházy-kastély az átadás napján, 2021. május 25-én. A több évig tartó korhû rekonstrukció a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) beruházásában összesen 2,4 milliárd forintból valósult meg a Nemzeti Kastélyprogram segítségével.
MTI/Vasvári Tamás

A közel 3000 négyzetméter alapterületű kastély 700 négyzetméterén sikerült megőrizni az eredeti táblás és rombusz alakú parkettát. A fürdőszobákban jó minőségben maradtak fenn az eredeti márvány- és hollandi csempés burkolatok.

A felújított kastély emeleti és földszinti teremsorában korhű bútorok és festmények idézik meg a barokk hétköznapok hangulatát. A ma Ausztráliában élő Francesca Esterházy Blackwell jóvoltából számos, a tatai kastélyból elszármazott műtárgy került be a család történetét bemutató kiállításba.

A kastélyban tárlat mutatja be az Esterházy család nemzetközi szerepét és a város fejlődésére gyakorolt hatását. Emellett a látogatók betekintést nyerhetnek a kastély diplomáciatörténeti jelentőségébe, hiszen az Esterházyak korában számos magas rangú eseménynek adott otthont az épület.

Tata, 2021. május 25.
A felújított Esterházy-kastély az átadás napján, 2021. május 25-én. A több évig tartó korhû rekonstrukció a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) beruházásában összesen 2,4 milliárd forintból valósult meg a Nemzeti Kastélyprogram segítségével.
MTI/Vasvári Tamás

A tatai Esterházy-kastélyegyüttes turisztikai fejlesztése elnevezésű projekt 1,5 milliárd forint európai uniós és 900 millió forint hazai forrásból valósult meg.

A tatai Esterházy-kastély 1765 és 1780 között épült Esterházy Miklós, a magyar testőrség kapitányának rezidenciájaként. Az épületben a II. világháború után idegszanatóriumot rendeztek be, de ez nem okozott jóvátehetetlen károkat, több helyiségében eredeti állapotban maradtak meg a kandallók, a kályhák és a díszes gipszstukkók.

A kastély jelentős szerepet játszott a történelemben, I. Ferenc osztrák császár és magyar király itt írta alá 1809-ben a napóleoni háborúkat lezáró úgynevezett bécsi vagy schönbrunni békét, 1897-ben Ferenc József és II. Vilmos német császár szállt meg a kastélyban, 1921 októberében pedig itt fogták el az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és feleségét az I. világháború utáni sikertelen visszatérési kísérletük után.

Borítókép: Bencsik János miniszterelnöki biztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa és Michl József polgármester (b-j) átadja a felújított Esterházy-kastélyt 2021. május 25-én. A több évig tartó korhű rekonstrukció a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) beruházásában összesen 2,4 milliárd forintból valósult meg a Nemzeti Kastélyprogram segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában