10-es mezszám

2021.03.31. 18:30

Puskás életútját feldolgozó képregény jelent meg

Megjelent Futaki Attila és Tallai Gábor képregénye a világ legismertebb magyar emberéről, Puskás Ferencről.

Forrás: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány

A magyar történelem egy újabb, izgalmas és lényeges fejezetét feldolgozó képregény kiadására vállalkozott a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány. A legendás magyar Aranycsapat kapitányáról, Puskás Ferencről, „Öcsiről”, a hazai és a nemzetközi futballtörténelem kiemelkedő alakjáról, a legsikeresebb magyarok egyikéről még nem jelent meg olyan képregény, amely ekkora terjedelemben és ilyen részletességgel mutatja be az életét és sportkarrierjét. A kötet nemcsak a világ leghíresebb magyarját mutatja be, hanem azt a szenvedélyes szeretetet is, amely Puskás Öcsivel összefűz bennünket, magyarokat.

Az ellenfelek által rettegett, szurkolói által csodált, 10-es számú mezt viselő játékos neve egyet jelentett a győzelemmel. A mai napig a legnagyobb labdarúgók adóznak elismeréssel Puskás Ferenc játékos- és edzői pályafutása előtt. A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, több klubcsapat és válogatott edzője, a messze földön híres „Száguldó Őrnagy” technikás játéka ámulatba ejtette korának közönségét és szerencsésnek mondhatta magát, aki élőben látta a pályán.

Puskás Ferenc, azaz Puskás Öcsi meséje a magyar labdarúgás – és az egész magyar történelem – legszebb története. Igaz mese, mert megtörtént.

Mostantól képregény is megidézi Puskás Ferenc emlékét: a kalandos és megható, csodálatos magasságokba ívelő és tragikus mélységeket egyaránt tartalmazó élettörténetet. A képregény – a műfaj természetéből fakadóan – egyszerre alapul valós eseményeken és az alkotói képzeleten. A szerzők számos olyan vizuális és verbális elemet alkalmaznak, melyek révén az olvasó nem pusztán Puskás Ferenc történetét, hanem életének – hazai és külföldi – korszakjellemzőit is megismerheti. A kötet képi humora, korhű szövegei az egészen fiataloktól az idős korosztályig mindenkinek szórakozást nyújtanak, ismereteket kínálnak és alkalmat arra, hogy ismét felidézzék a magyar futball egyik hőskorát.

A kötet szerkesztője, Schmidt Mária történészprofesszor így fogalmaz a könyv bevezetőjében:

„A Puskás... és az egész világ azonnal tudja, kiről van szó.

Kiről és miről. Arról, hogy volt egyszer egy zseniális labdarúgó, aki emberek százmillióit kápráztatta el. Tehetsége és zseniális játéka vigasztalást jelentett számunkra a szovjet megszállás, a terror, a kommunista elnyomás időszakában. Fénye akkor kezdett el ragyogni, amikor nekünk éppen befellegzett. Öcsinek végül el kellett menekülnie, nekünk pedig megtiltották, hogy beszéljünk róla. Igen, volt idő, amikor a politika még azt is meg akarta szabni, kit szeressünk, és kit ne, kire nézzünk fel, és kire ne. Mi azonban továbbra is szerettük Öcsit, ahogy ő is visszavágyott hozzánk a távolból. Mert Puskás Ferenc, akit minden kontinensen ismernek, akiről bolygót neveztek el, a világ tetején is az maradt, aki volt: egy huncut mosolyú kispesti srác. Az Öcsi. Ezzel a képregénnyel Puskás Öcsi előtt tisztelgünk. Mert Puskás Ferencet Puskás Öcsi tette naggyá. Megismételhetetlen a pályája, sorsa páratlan sikertörténet.”

A szerzőpárosnak ez a második képregénye. Az 1956-os pesti srácok hősies harca előtt fejet hajtó Budapest Angyala után fogtak hozzá a Puskás Öcsiről szóló képregény megalkotásához. A képregény kapható a Terror Háza Múzeum webshopjában és a könyvesboltokban.

A szerzőkről:

Tallai Gábor (1970, Wolfen) író, tanár, műfordító

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Főiskola magyar–történelem szakán diplomázott, ösztöndíjasként médiaelméletet és televíziós újságírást tanult Münchenben. 1995–tól 2001-ig az amerikai Berlitz Kft. oktatója. 1995–1996-ban az Új Magyarország kulturális rovatának helyettes vezetője, 1997-től a Napi Magyarország, majd 2000-től a Magyar Nemzet kulturális rovatvezetője volt. 1999-ben a frankfurti könyvvásáron a magyar iroda vezetésére kapott megbízást. 2001 és 2003 között a Magyar Távirati Iroda (MTI) stratégiai igazgatója. 2003 óta a Terror Háza Múzeum programigazgatója. A Fiatal Írók Szövetségének alapító tagja, a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány elnöke. 2000-ben Hajnóczy Péter Irodalmi Ösztöndíjat kapott. 2003 óta vesz részt a Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz köthető kiállítások, rendezvények, illetve egyéb projektek tervezésében, megvalósításában. Számos kiadvány szerkesztője, történettudományos mű fordítója. Árnyékőrző című novelláskötete 1998-ban jelent meg a Kortárs Kiadónál.

Futaki Attila (1984, Békéscsaba)

Békéscsabán született 1984-ben, és a Magyar Képzőművészeti Egyetem mellett a firenzei nemzetközi képregény­iskolában tanult. Futaki első magyar nyelvű albuma 2009-ben jelent meg Spirál címmel a Magvető Kiadónál. Több francia és amerikai kiadó elismert munkatársa, a Walt Disney Entertainment megbízásából például ő rajzolta a Percy Jackson-sorozat több részét, illusztrációival a New York Timesban is találkozhat az olvasó. A 10 – A Puskás Futaki harmadik Magyarországon megjelent albuma. Ő a magyar képregényművészet legjelentősebb, nemzetközileg is jegyzett képviselője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában