árulkodó jelek

2021.03.02. 09:29

Egy angliai templom utolsó vacsorát ábrázoló festményéről kiderült, hogy Tiziano festette

Bebizonyosodni látszik, hogy Tiziano műhelyében készült egy brit templomban őrzött festmény. Ronald Moore művészettörténész az utolsó vacsorát ábrázoló alkotás egyik apostolának arcképében magát a 16. századi olasz festőt, a képen szereplő egyik kancsón pedig a művész aláírását fedezte fel – írta hétfőn a Telegraph brit lap.

A 3,8 méteres kép 110 éve díszíti a nyugat-angliai, herefordshire-i Ledburyben lévő Szent Mihály és Minden Angyalok templomát. Eredetileg úgy vélték, a festményt Polidoro da Caravaggio kezdte és Tiziano, Tintoretto vagy műhelyük csapata fejezte be. Amikor azonban Ronald Moore művészettörténész három évvel ezelőtt elvitte a képet restaurálni, Tiziano nevét találta a képen szereplő egyik kancsóra írva. Moore elemzése szerint a festmény Tiziano műhelyében készült mintegy két évtized alatt.

A templom plébánosa, Keith Hilton-Turvey nagy örömmel fogadta a hírt. Elmondta, ő nem látta a feliratot, pedig elég régóta nézi a képet, úgyhogy a szakértő „biztosan nagyon alapos elemzést végzett”.

Az egyik apostol arcában pedig a fiatal Tiziano ismerhető fel a szakértő szerint. Összehasonlítva a művész 1567-es portréjával, látható az azonosság, amelyet számítógépes vizsgálatok is megerősítettek.

„A profil, a fülek, a szemek, az orr, mind megegyeznek” – mondta Moore, aki szerint Az utolsó vacsorára az arcképet nem maga Tiziano festette, hanem fia, Orazio Vecellio 1576-ban.

The painting that's hitting the headlines! pic.twitter.com/GGayq64gF7

— Ledbury ParishChurch (@LedburyParish) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">March 2, 2021

Moore talált egy 1775-ben, a festmény korábbi tulajdonosa, John Skippe által írt levelet, amelyben a műgyűjtő kifejtette, hogy egy velencei kolostor megbízásából készült az alkotás. Az oxfordi végzettségű Skippe úgy vélte, hogy „Tiziano legjobban fennmaradt képét” szerezte meg.

A festményt 1909-ben a műgyűjtő leszármazottai ajándékozták a templomnak, ekkorra azonban eredete és Tizianóhoz való kötődése a feledés homályába veszett.

A felfedezés után a festmény, amelynek értékét egyelőre nem határozták meg, továbbra is a templomban marad, hogy a hívek megcsodálhassák. A lopásgátló biztonsági intézkedéseket már meghozták.

Tiziano egyik korábbi festménye 16,88 millió dollárért (5,1 milliárd forintért) kelt el a Sotheby's aukciósház egyik New York-i árverésén 2011-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában